facebook
Connect with us

Bogdan Glăvan și idolatria pieței

Published

on

Fostul consilier al fostului premier Ludovic Orban a revenit cu o postare pe Facebook în stilul consacrat. Bogdan Glăvan face apologia liberalismului în subiectul arzător al facturilor la gaz și energie. Ca să se asigure că nu pierdem mesajul, a adăugat și o poză, în care ne repetă: „Nu liberalizarea este de vină pentru scumpirea energiei.”

„Să dai vina pe liberalizare este ca și cum ai da vina pe tensiometru că stai prost cu tensiunea. E bezna minții. Așa cum un tensiometru doar îți măsoară tensiunea, la fel piața liberă îți transmite care este realitatea din economie. Tensiunea, respectiv prețurile sunt determinate de niște factori, asupra cărora este bine să se pronunțe medicii, respectiv economiștii.”

Ce-am face noi fără experți? Noroc cu teoriile și explicațiile lor:

„Prețurile sunt determinate de cerere și de ofertă. Cererea este mare, deoarece în economie (atât în economia noastră, cât mai ales în cea globală) sunt mulți bani injectați de autoritățile monetare. Oferta este mică, fiindcă planificatorii centrali de la Bruxelles, cu pioniera Greta, au decis să închidă centralele pe cărbune, centralele nucleare etc. – drept urmare prețul certificatelor de carbon aproape s-a triplat în ultimul an. În plus, nici Rusia, de care UE și-a accentuat dependența (bezna minții, din nou), nu a mai livrat atât de multe gaze. (..) Nu vă luați după demagogi.”

Și asta-i toată explicația. Ciocu mic, că așa a decis „piața”. Tensiometrul lui Glăvan e ca testul PCR al experților medicali: zice că ești bolnav? Nu te mai da sănătos, că testul nu minte!

Doar că tensiometrul ăsta, care măsoară prețul gazului, e cum e ceasul unui taximetrist cu „maimuță”. Dar nu poți să-l strângi de gât pe cel de la Eon sau Enel. Nu poți nici să chemi poliția. Cum a spus și Cîțu, alt libertarian: „Cum să nu plătești factura? N-ai cum să nu plătești”.

Lăsând gluma deoparte, dl Glăvan prezintă o fantezie ideologică: „piața liberă”. Și ceartă bieții oameni, care îndrăznesc să scoată picioarele din patul lui Procust. El nu se luptă cu cei care împiedică fantezia liberală să fie realitate – monopoliștii, politicienii, bancherii. Îi ia la rost pe cei care se plâng de efectele contrastului dintre fantezie și realitate. Mai ales, pe cei care suferă, în postura de victime, respectiv, consumatorii captivi.

Fantezia pieței are o singură lege, mare și lată, pe care o repetă toți sectanții libertarieni: legea cererii și ofertei. O înveți p-asta și ești expert liberal. Măcar asta-i frumos la liberalism, că nu-i complicat sau ceva.

Legea respectivă e sclipitoare, fără ironie. În multe situații, se aplică. Dar cu condiția să ai o piață. Când nu ai așa ceva, și totuși insiști să o vezi ca explicație, nu mai e o teorie explicativă, e o dogmă oarbă. Și piața respectivă, un simplu idol.

Într-un singur paragraf, profesorul de la ASE a înghesuit de unul singur suficiente elemente, care îi infirmă premisa – că ar fi vorba de o piață liberă. A invocat întâi „banii injectați de autoritățile monetare”. Păi în orice tranzacție, banii sunt 50%. Bancherilor (centrali și privați) le-a fost acordat privilegiul de a înmulți printr-o potlogărie savantă banii. Doar un nebun mai crede că tot sistemul nu e trucat, când e pus să se joace cu bani de Monopoly.

După care invocă deciziile politice ale Sovietului de la Bruxelles – pe care altminteri îl susține. Deci ești într-o piață în care unii primesc un teanc de bancnote la intrare, iar altora șeful pieței le închide o parte din tarabe.

Și în final aduce vorba și de ruși. Nemernicii, n-au mai dat destul gaz! Deci șeful pieței a închis toate tarabele, mai puțin una, de la care a lăsat la vânzare doar o lădiță. Dar de vină e precupețul că a rămas nemâncat!

Cele 3 seturi de probleme, care infirmă existența unei piețe, se adaugă naturii în sine a utilităților publice. Termenul „liberalizare”, aplicat unor monopoluri, e o șarlatanie nerușinată. E un eufemism pentru scumpire, și asta nu-i demagogie. Din momentul în care ai mutat un monopol de stat, în proprietatea unui privat, limita până la care poate urca prețul e limita de suportabilitate. Exact ca recuperatorii cămătarilor, îți iau cât ai sau până te muți din localitate.

Transferul ăsta s-a făcut fără niciun beneficiu pentru utilizatorul final, ci exclusiv ca parte dintr-o ocupație politică, de tip colonial. Acele monopoluri s-au dat la presiunea puterilor tutelare din Uniunea Europeană, tocmai ca parte ocultă a acordului de aderare. Sau, dacă nu vă place explicația geopolitică, atunci e stadiul expansiunii capitalului, cu complici politici. E chiar efectul advers al presupusei piețe. Monopolul e mahmureala… ba nu, că aia mai trece… e ciroza de după beția capitalistă.

Ce ar fi avut de făcut abonatul simplu, ca să influențeze prețul, dacă n-are nicio putere de negociere reală cu monopolurile!? Să nu mai consume, eventual. Să își monteze panouri solare pe bloc? Să se mute de la un samsar la altul, din cei propuși ca o caricatură a „ofertei diverse”?

Aș fi vrut să nu-l mai atac pe domn Glăvan. Pentru că a pornit de la susținerea restricțiilor și ipohondriei covidiste (când Orban ne închidea în case), la a critica în mod constant aberațiile pandemiei. Îi acord posibilitatea „drumului Damascului”. E bine că în privința asta s-a luminat. Dar argumentul habotnic al pieței, pe care îl aduce în lipsa pieței, mi se pare perfect echivalent cu al celor care spun: regulile sunt reguli, respectăm ce ne spune Arafat.

Sau dacă Australia ține la graniță tenismanul numărul 1 al planetei, interzicându-i să muncească, să-și apere statutul de lider mondial, trebuie să susținem aberația că „legea-i lege”. Nu, aia e fărădelege. Să pretinzi că un tânăr sănătos tun îmbolnăvește vaccinații din mijlocul terenului de tenis! E aberație. La fel și dacă guvernul te pune să mergi în mâini, să nu mai intri în magazinele de hrană, să nu mai ieși din casă la anumite ore, să fii dat afară din serviciu sau școală. E la fel de necinstit să susții supunerea cu orice preț la idolatria pieței sau a legii, doar pentru că unul are putere să te abuzeze și își formulează abuzul în termeni liberali sau de legalitate.

Dan Negru, mesaj dur despre Fritz și ai lui: Zilele astea în Timisoara se inchid școli din cauza frigului din clase!  Când se închid școli, se deschid pușcării!

Published

on

    RTnews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!      

Dan Negru se revoltă după ce actualul primar USR al Timișoarei a aruncat orașul în haos și frig. După ce a provocat înghețul în spitale, inclusiv în materinități, iresponsabilul Fritz, provenit din laboratoarele extremiștilor de stanga germani, a băgat și școlile în criogenie. Iată mesajul lui Dan Negru:

 „Două partide mi-au propus să candidez la Primăria Timișoarei   Am luat-o in râs și le-am spus că prietenii mei din copilărie ar arunca cu ouă după mine.   Zilele astea în Timisoara se inchid școli din cauza frigului din clase!   Când se închid școli, se deschid pușcării!   In 1718 se deschidea in Timisoara prima școală elementară din România. Azi se închide de frig!   Timișoara are unul din puținele licee din lume, Lenau,care a dat doi laureați de premiu Nobel: Herta Muller si Stefan Hell.   Orașul cu doi laureați de Nobel care au absolvit aceeași școală își inchide școlile de frig.   Asta e breaking news european!   Statul e obligat să asigure dreptul la viață, la sănătate, la educație. N-o mai face!   Statul inchide școli ca să deschidă pușcării!”

 De aproape două săptămâni, Colterm a coborât temperatura de plecare a  agentului termic în rețea, astfel că în apartamente, școli și spitale  temperatura ajunge la 12-16 grade. Colterm are datorii de aproape 300 de   milioane de lei către ANAF, bănci și furnizorii de combustibil. În  plus, Dominic Fritz are de achitat o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a  cumpărat la timp certificatele verzi.  

Continue Reading

Rafila: Certificatul cu 3 doze va fi obligatoriu doar pentru călătoriile în UE

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că România este obligată să pună în aplicare certificatul de călătorie în Uniunea Europeană, valabil cu trei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca ori două doze de vaccin produs de Johnson&Johnson. Ministrul Sănătăţii a adăugat că asta nu înseamnă că aceleaşi criterii vor fi folosite şi în ţară, unde „trebuie să ţinem cont de măsurile epidemiologice, dar şi să păstrăm funcţionale sectoarele economiei”.

„Noi o să o luăm invers, să vă spun când vom renunţa la cel internaţional, când va exista o astfel de decizie la nivelul UE. Deocamdată avem o recomandare foarte clară a Comisiei Europene. Nu e o recomandare. Este o decizie, ca să ne înţelegem, pe care trebuie să o aplicăm. Şi la circulaţia în spaţiul Uniunii, deci cetăţenii din UE care trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au încheiat schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile anterior. Vestea bună, dacă vreţi, este că toţi aceşti cetăţeni ai UE care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiţi la nivelul Uniunii, aşa este recomandarea, atât de carantină cât şi de testare. Noi o să îl punem în aplicare cât de repede putem, dar data limită este luna februarie şi, pe măsură ce Uniunea va lua decizia apropo de utilizarea acestui certificat, ne vom adapta şi noi acestor decizii ale UE. Deocamdată, de la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm şi să utilizăm pentru circulaţia internaţională, nu în interior, un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze, după caz, pentru că există şi vaccinare completă cu un singur vaccin, dacă ne referim la vaccinul Johnson şi atunci o să trebuiască şi noi să ne aliniem în aşa fel încât să existe o abordare unică la nivelul Uniunii, dar asta nu înseamnă că vom folosi aceleaşi criterii şi în interiorul ţării”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă când renunţăm la certificatul de vaccinare, cel cu două doze.

Chestionat dacă va fi implementat în România certificatul cu trei doze, dacă în luna februarie se va ajunge la 70.000 de cazuri de infectare, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri în luna februarie, dar nici nu pot să exclud acest lucru”.

„Noi suntem obligaţi de legislaţia UE să îl adoptăm pe cel pentru circulaţia persoanelor în interiorul Uniunii sau pentru cetăţenii Uniunii. În ceea ce priveşte utilizarea în interior, trebuie să luăm în considerare priorităţile de sănătate publică, dar şi celelalte priorităţi care ţin de funcţionarea economiei. Eu am avut o întâlnire foarte bună cu reprezentanţi ai unei părţi a industriei. A fost o întâlnire online care a avut loc ieri şi care a stabilit principiile unei colaborări astfel încât măsurile de sănătate publică să ţină cont de toate elementele care fac funcţională o societate, mă refer la aspectele economice şi sociale. Asta nu e o decizie pe care o ia ministrul Sănătăţii. Este o decizie care trebuie luată la nivelul Guvernului, după consultări cu toţi actorii sociali”, a completat ministrul Sănătăţii.

Continue Reading

Rusia a mărit trupele militare langă Nistru

Published

on

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna.

„În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre stânga Nistrului, vorbim de formațiuni militare ilegale, un grup operativ al trupelor ruse (GOTR), vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Alexandr Esaulenco, transmite Unimedia.

Exercițiile militare din regiunea transnistreană s-au ales cu comentarii diferite din partea prim-ministre Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Dacă Gavrilița spune că Guvernul este la curent cu acestea și „pledează pentru pace și stabilitate în regiunea noastră”, Popescu le califică drept contraproductive, „care vin în contradicție cu legislația”.

„În Grupul Operațional al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova s-au desfășurat exerciții pentru pregătirea de luptă.

În total, în acestea au fost implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar”, se anunță într-un comunicat de presă al Districtului militar Vest al Federației Ruse din data de 25 ianuarie.

Acestea au avut lov în timp ce tensiunile din Ucraina și Rusia cresc, iar liderii mondiali se declară îngrijorați de situația creată.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Popular