facebook
Connect with us

Comisia Europeană: A treia doză va fi necesară pentru a putea călători în 2022 pe teritoriul Uniunii Europene. Certificatul verde, valabil doar 9 luni după vaccinarea cu a doua doză

Published

on

    RTnews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!      

Locuitorii Uniunii Europene vor fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză „booster”  ca să poată călători în vara anului viitor într-o altă țară din blocul comunitar fără teste sau carantină, a propus joi Comisia Europeană, potrivit Reuters.  Executivul UE a propus, de asemenea, acceptarea tuturor vaccinurilor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății în scopul călătoriilor, ceea ce ar permite călătoriile neesențiale în UE din afara blocului pentru persoanele vaccinate cu vaccinuri chinezești și cu vaccinuri fabricate în India.

  Comisia dorește să armonizeze regulile în cele 27 de state membre ale UE pentru a permite libera circulație, o piatră de temelie a Uniunii Europene, dar se confruntă cu noi restricții, în condițiile în care cazurile bat recorduri în Europa.

  Comisia și-a făcut propunerile în contextul în care Europa a devenit din nou centrul pandemiei COVID-19, chiar și după campanii de vaccinare reușite, ceea ce a determinat unele țări să ia în considerare noi restricții.

  Grecia a propus ca, în viitor, persoanele care au primit o doză în ultimele șase luni să poată călători liber.

  Acceptând faptul că imunitatea scade, executivul Comisiei propune ca persoanele să fie considerate „acoperite” dacă ultima doză de vaccin a fost administrată în ultimele nouă luni, iar această actualizare să se aplice începând cu 10 ianuarie.

  Având în vedere că majoritatea rezidenților UE care au fost vaccinați și-au primit ultimele doze în al doilea și al treilea trimestru al anului 2021, acoperirea lor ar expira în mare parte până la mijlocul anului viitor.

  Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că actuala acoperire vaccinală este de 65% din populația UE.

  „Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască în condiții de maximă siguranță, trebuie să atingem rate de vaccinare semnificativ mai mari – urgent. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea cu vaccinuri de rapel”, a declarat ea.

  Miercuri, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a recomandat rapeluri de vaccin pentru toți adulții, cu prioritate pentru cei de peste 40 de ani.

  Comisia a precizat că nu există încă studii care să abordeze în mod expres eficacitatea vaccinurilor de rapel asupra transmiterii COVID-19, dar a spus că este probabil ca acestea să ofere o protecție mai lungă decât cea oferită de vaccinurile inițiale.

  În cadrul noului sistem, numai persoanele vaccinate sau vindecate vor putea intra în UE pentru călătorii neesențiale, indiferent de locul de unde călătoresc. În prezent, călătorii din țările considerate sigure pot intra în UE doar cu un test negativ, dar lista țărilor sigure ar fi eliminată.

  Separat, Comisia Europeană a îndemnat guvernele UE să permită călătoriile neesențiale din afara blocului comunitar pentru persoanele vaccinate cu vaccinuri care au finalizat procesul de includere pe lista de utilizare de urgență a OMS, precum și pentru cele vaccinate cu vaccinuri aprobate de UE.

  Până în prezent, UE a autorizat vaccinurile produse de Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca (atunci când sunt produse în Europa) și Johnson & Johnson.

  Pe lângă aceste vaccinuri, OMS a aprobat și vaccinurile produse de producătorii chinezi Sinopharm și Sinovac și de compania indiană Bharat Biotech. De asemenea, a autorizat și vaccinul AstraZeneca produs în India de Serum Institute.

  În prezent, majoritatea țărilor UE nu acceptă persoane vaccinate cu vaccinuri care nu au fost aprobate în UE.

  Ca o măsură de protecție suplimentară, Comisia a propus să se solicite dovada unui test negativ pentru toți călătorii care au fost vaccinați cu un vaccin aprobat de OMS.

  Nu este clar dacă guvernele UE vor ține cont de această recomandare.

Rafila: Certificatul cu 3 doze va fi obligatoriu doar pentru călătoriile în UE

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că România este obligată să pună în aplicare certificatul de călătorie în Uniunea Europeană, valabil cu trei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca ori două doze de vaccin produs de Johnson&Johnson. Ministrul Sănătăţii a adăugat că asta nu înseamnă că aceleaşi criterii vor fi folosite şi în ţară, unde „trebuie să ţinem cont de măsurile epidemiologice, dar şi să păstrăm funcţionale sectoarele economiei”.

„Noi o să o luăm invers, să vă spun când vom renunţa la cel internaţional, când va exista o astfel de decizie la nivelul UE. Deocamdată avem o recomandare foarte clară a Comisiei Europene. Nu e o recomandare. Este o decizie, ca să ne înţelegem, pe care trebuie să o aplicăm. Şi la circulaţia în spaţiul Uniunii, deci cetăţenii din UE care trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au încheiat schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile anterior. Vestea bună, dacă vreţi, este că toţi aceşti cetăţeni ai UE care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiţi la nivelul Uniunii, aşa este recomandarea, atât de carantină cât şi de testare. Noi o să îl punem în aplicare cât de repede putem, dar data limită este luna februarie şi, pe măsură ce Uniunea va lua decizia apropo de utilizarea acestui certificat, ne vom adapta şi noi acestor decizii ale UE. Deocamdată, de la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm şi să utilizăm pentru circulaţia internaţională, nu în interior, un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze, după caz, pentru că există şi vaccinare completă cu un singur vaccin, dacă ne referim la vaccinul Johnson şi atunci o să trebuiască şi noi să ne aliniem în aşa fel încât să existe o abordare unică la nivelul Uniunii, dar asta nu înseamnă că vom folosi aceleaşi criterii şi în interiorul ţării”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă când renunţăm la certificatul de vaccinare, cel cu două doze.

Chestionat dacă va fi implementat în România certificatul cu trei doze, dacă în luna februarie se va ajunge la 70.000 de cazuri de infectare, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri în luna februarie, dar nici nu pot să exclud acest lucru”.

„Noi suntem obligaţi de legislaţia UE să îl adoptăm pe cel pentru circulaţia persoanelor în interiorul Uniunii sau pentru cetăţenii Uniunii. În ceea ce priveşte utilizarea în interior, trebuie să luăm în considerare priorităţile de sănătate publică, dar şi celelalte priorităţi care ţin de funcţionarea economiei. Eu am avut o întâlnire foarte bună cu reprezentanţi ai unei părţi a industriei. A fost o întâlnire online care a avut loc ieri şi care a stabilit principiile unei colaborări astfel încât măsurile de sănătate publică să ţină cont de toate elementele care fac funcţională o societate, mă refer la aspectele economice şi sociale. Asta nu e o decizie pe care o ia ministrul Sănătăţii. Este o decizie care trebuie luată la nivelul Guvernului, după consultări cu toţi actorii sociali”, a completat ministrul Sănătăţii.

Continue Reading

Rusia a mărit trupele militare langă Nistru

Published

on

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna.

„În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre stânga Nistrului, vorbim de formațiuni militare ilegale, un grup operativ al trupelor ruse (GOTR), vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Alexandr Esaulenco, transmite Unimedia.

Exercițiile militare din regiunea transnistreană s-au ales cu comentarii diferite din partea prim-ministre Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Dacă Gavrilița spune că Guvernul este la curent cu acestea și „pledează pentru pace și stabilitate în regiunea noastră”, Popescu le califică drept contraproductive, „care vin în contradicție cu legislația”.

„În Grupul Operațional al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova s-au desfășurat exerciții pentru pregătirea de luptă.

În total, în acestea au fost implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar”, se anunță într-un comunicat de presă al Districtului militar Vest al Federației Ruse din data de 25 ianuarie.

Acestea au avut lov în timp ce tensiunile din Ucraina și Rusia cresc, iar liderii mondiali se declară îngrijorați de situația creată.

Continue Reading

George Simion face anunțul zilei: Liderii AUR se vor întâlni cu Benjamin Netanyahu și Viktor Orban

Published

on

Deputatul George Simion, co-președinte AUR, a declarat că în viitorul apropiat se va întâlni cu fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, dar și cu liderul ungar, Viktor Orban, pentru a discuta viitorul Europei.

Simion a catalogat astfel, drept minciuni, acuzațiile de anti-semitism și pro-rusism, care îi sunt aduse AUR de către oponenții politici.

„E o aberație tot ce scrie domnul Cioloș, care îmi da mie lecții despre facturi, având in vedere ca ei au pledat prin doamna Pruna pentru liberalizare. Nici măcar nu se chinuie sa își justifice minciunile. Eu mă bat in primul rând pentru Basarabia si zice ca eu sunt pro-rus. Nu ne intimidează pe noi, pot sa scrie cat vor. Acum caută ONG-uri sa ne facă reclamații, ne pârăsc la Bruxelles. Ii anunț ca familia europeana din care facem parte conține si partidul lui Benjamin Netanyahu, cu care am si stabili o întâlnire, in luna aprilie, nu am stabilit încă data exacta. Eu am prieteni evrei, astea sunt minciunile celor care vor sa ne discrediteze pe tema Holocaustului. Acea declarație a fost interpretata greșit.

Maine o sa discutam si cu Viktor Orban, sa vedem care este viitorul politic al partidelor patriotice in Europa. Pentru ca noi nu suntem extremiști si antieuropeni, ci suntem pentru o Europă unită, dar sa se păstreze componenta națională. De exemplu, programele Green Deal si altele propuse de UE nu sunt fezabile in Romania”, a spus George Simion la România TV.

Benjamin Netanyahu este unul dintre cei mai longevivi premieri din istoria Israelului, fiind aproximativ 15 ani în această funcție, în două mandate.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai ȘomănescuPublisher R3media

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Popular