facebook
X
Connect with us

Lângă Craiova s-au găsit monede romane și o fibulă unică în estul Europei

Published

on

Peste 100 de monede romane au fost descoperite săptămâna trecută la Pielești, nu departe de Craiova, a anunțat Președintele Consiliului Județean Dolj, citat de Basilica.

Majoritatea monedelor, 98, sunt emise la Roma și au o vechime de peste 2.300 de ani.A durat aproximativ un an până la datarea și stabilirea valorii obiectelor, care în prezent se află în proces de restaurare și vor fi expuse în următoarele luni, relevă sursa citată.

Florin Ridiche, Managerul Muzeului Olteniei, le-a descris și a emis o ipoteză cu privire la contextul îngropării lor. Sunt 107 monede și 16 piese de podoabă: fragmente de inele, brățări, verigi și o fibulă.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Aceasta este o agrafă de metal care încheia un veșmânt, fiind un model răspândit în vestul Europei. „Este în formă de linguriță și este singura de acest fel din estul Europei. Ea era larg răspândită în vest și aparținea mediului celtic”, a comunicat directorul muzeului.

„Cred că acest tezaur a fost îngropat prin secolul I înainte de Hristos, când a avut loc acţiunea lui Burebista de a unifica toate triburile dacice. Au fost mai multe lupte atunci, iar cine l-a îngropat probabil mergea la război. Apoi, ori a fost ucis în luptă, ori a emigrat în altă parte, cert este că nu s-a mai întors să dezgroape monedele”, a mai transmis Florin Ridiche.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României R3media.

Advertisement

recente

Advertisement

Facebook

Advertisement

Popular

Copyright © 2021 Romania Today News