facebook
X
Connect with us

Profesorul Ilie Bădescu: Fenomenul Piața Universității 1989 – 1990 sau căderea unui imperiu ateu

Published

on

      RTnews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!  

Căderea unui imperiu ateu, cum a fost cel sovieto-kominternist, a  fost dorită dar neprevăzută. Toate semnele sunt că puterile lumii  acesteia n-au anticipat o atât de radicală întorsătură a lucrurilor, dar   mai ales n-au prevăzut că la București seria „revoluțiilor de catifea”  (gândite de marile servicii) se va preschimba într-o mare insurecție religioasă.   În acest punct am identificat noi încă din 1990 sensul de mare surpriză   al fenomenului Pieții Universității, datorat Ligii Studenților  bucureșteni, consituită prin inițiativa tinerilor din jurul lui Marian  Munteanu.

 În toate discuțiile pe care le-am avut atunci cu profesori și  studenți occidentali de pe ambele versante ale Atlanticului am constata  nedumerirea lor, surpriza lor în legătură cu întorsătura de 180 grade a  atitudinii celui ce devenise liderul Ligii și al manifestărilor din  Piața Universității, în care presa occidentală văzuse un exponent al  triumfului rapid al doctrinei Fukuyama a „sfârșitului istoriei” și a  instaurării unei ere liberal democratice fără națiuni și fără biserici.  Faptul că la București „tinerii lui Marian Munteanu” începuseră brusc  a-și face cruce, a merge la biserici, că au pus la balconul  Universității dinspre Piața demonstrațiilor icoana Maicii Domnului cu  Pruncul Sfânt și portretul lui Eminescu, pe toată durata „Pieței  Universității”, a fost ca un șoc electric pentru mințile  „triumfaliștilor” coborâtori din doctrina lui Fukuyama. Și deși  respingeau din toată ființa lor lucrul acesta, deși au făcut tot ce le-a   stat în putere să creeze grupări și reviste ale curentului  internaționalist antinațional și necreștin, iar uneori chiar  anticreștin, totuși mareea religioasă care-i înălțase pe tinerii Pieței  pe un promontoriu național și religios n-a mai putut fi oprită de nimic!   Le-a rămas „internaționaliștilor” acestora să mai strângă rămășițe ale  acelei împotriviri în momentul al doilea, cel al „refluxului religios”,  care a venit și el spre a reda insului obișnuit cadrul religiozității liniștite, diferit, evident, de acela al religiozității de insurecție,   prin care se propagase „evenimentul mistic”, „lucrarea cea neprevăzută”   și imposibil de oprit. Atunci, în 89-90, la București, s-a întors axa  lumii spre centrul ei firesc de gravitație care este Însuși Iisus  Hristos. Meritul acelor tineri și al Pieței Universității este unul  major și trebuie memorat ca atare. S-ar putea spune că acea generație  frumoasă și triumful ei de o clipă au fost doar un vis frumos care s-a  risipit în tăria zilei cu proza ei nemiloasă. Dar cine nu știe că cea  mai conturată realitate este mai întâi un vis frumos? Aici, la umbra  Carpaților, oamenii n-au încetat niciodată să creadă în puterea visării.   Și atunci „când oamenii consideră o situație ca reală ea devine reală  prin consecințele ei” (W. Thomas).

 Ilie Bădescu

 Membru corespondent al Academiei Române

 Director al Institutului de Sociologie al Academiei Române

 Membru al Consiliului Științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Româna (INST)

 Extras din Catalogul „Fenomenul   Piața Universității 1989-1990. 30 de ani”. Expoziție-eveniment la  Palatul Suțu pe 13 iunie 2020 la ora 17.00, realizată de fotojurnaliștii   Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea

 Vedeti si Muzeul Municipiului Bucuresti – Expo

Advertisement

recente

Advertisement

Facebook

Advertisement

Popular

Copyright © 2021 Romania Today News