facebook
X
Connect with us

„Moștenirea Părintelui Justin Pârvu este ceea ce Dumnezeu a lucrat cu puterea rugăciunii prin sfinția sa”. Pomenirea de 8 ani a sfântului Părinte Justin de la Petru Vodă, Duhovnicul Neamului

Published

on

      RTnews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!  

Astăzi, sâmbătă, 12 iunie, se săvârșește la Mănăstirea Petru Vodă pomenirea   de 8 ani a trecerii din viața aceasta a Cuviosului Părinte Justin Pârvu, parastas care va avea loc și în ziua săvârșirii sale, miercuri, 16 iunie, transmite site-ul mănăstirii.  Mormântul Părintelui Justin va fi azi, dar și miercuri, înconjurat de mii de credincioși și fii duhovnicești ai marelui duhovnic al ortodoxiei românești. Prezentăm aici câteva fragmente spicuite din amintirile stareților celor două mănăstiri ctitorite de Părintele Justin la Petru Vodă, cea de la Paltin, cu hramul Adormirii Maicii Domnului și cea de călugări, de la Deal, a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a mărturisitorilor din temnițele bolșevice, ambele pline de moaște sfinte. Vom reveni cu imagini de la slujba de azi. Veșnica lui pomenire!  Arhimandrit Hariton Negrea: Părintele Justin este exemplul viu că în secolul XXI oamenii se  pot mântui și sfinți  Pe Părintele îl văd ca acea verigă care leagă trecutul monahal din sec. XX cu viața monahală din sec. XXI. A înțeles slăbiciunile vieții monahale actuale și a știut să ne  chivernisească astfel încât noi să nu pierdem firul tradiției la care  ne-au adus Sfinții Părinți. A fost persoana care ne-a mângâiat, care  ne-a învățat cum să păstrăm acest orizont și ideal de mântuire și  sfințire.

 Părintele Justin mi-a zis: „Te-am învățat foarte multe lucruri. Va trebui să și înoți în apa în care te-am aruncat”. 

 Cu   câteva luni înainte de a muri, l-am întrebat pe Părintele Justin ce se  cade nouă, monahilor din zilele acestea, să facem în mod deosebit ca să  ne putem mântui. Și mi-a spus în felul următor: „Să aveți în vedere trei   lucruri esențiale: să vă păstrați credința ortodoxă în care v-ați  botezat și v-ați tuns în monahism. Al doilea lucru: să nu ne mai facem o   altă idee de viață, ci să rămânem în această viață monahală și al  treilea lucru a fost: rugați-vă și voi”. Deci, aceste trei îndemnuri  le-a lăsat pentru monahismul contemporan. În viața monahală e nevoie de  multă răbdare și să ținem linia aceasta pe care ne-a spus-o Părintele  Justin, a rugăciunii.

 Moștenirea lui de suflet este învățătura Bisericii. Din   moștenirea aceasta au răsărit cele patru cuvinte care acum sunt scrise  pe crucea de la mormântul sfinției sale: rugăciunea, pocăința,  ascultarea și unitatea. Moștenirea Părintelui Justin nu sunt doar  ctitoriile pe care le-a ridicat cu ajutorul credincioșilor, ci și  sufletele care îl păstrează pe sfinția sa ca amintire, ca învățătură, ca   dorință de întâlnire. Moștenirea părintelui sunt monahii, preoții,  monahiile și toți credincioșii care îl au în amintirea lor, în casele  lor prin fotografiile pe care le țin cu evlavie. Moștenirea Părintelui  Justin este lumea lui Dumnezeu pe care trebuie să o sfințim, trebuie să o   ajutăm să fie păstrată în iubirea lui Dumnezeu, să o ferim de cele  rele, de păcat, de boli.

 Moștenirea sa este ceea ce Dumnezeu a lucrat cu   puterea rugăciunii prin sfinția sa și nu putem uita persoana lui. El  s-o oferit nouă, românilor. Este exemplul viu că în secolul XXI oamenii se  pot mântui și sfinți.

 Din relatările Maicii starețe Justina Bujor despre viețuirea minunată a Părintelui Justin Prima oara l-am cunoscut pe părintele Justin în ianuarie 1998, în perioada când eram studentă în anul V la medicină în Iași. Scopul venirii mele la Petru Vodă era strict pentru a vizita mănăstirea și a ajuta o persoană (unul din prietenii mei) să se apropie de Dumnezeu. Nici nu aveam măcar în gând să intru la părintele Justin, considerând că nu am nicio problemă importantă. La timpul respectiv nu cunoșteam foarte multe despre părintele Justin, pentru că nu era mediatizat deloc, știam doar că făcuse ani grei de temniță și că e luminat de Dumnezeu. Printr-o întâmplare, o fată care se afla la arhondaric m-a întrebat dacă am intrat la părintele Justin și mi-a arătat unde e chilia, insistând să merg chiar în clipa aceea.  

 Am intrat în chilia părintelui. Eram fascinată, Părintele m-a întâmpinat cu un zâmbet larg și simțeam că parcă ne cunoaștem de o viață. M-a întrebat de unde sunt, ce fac. Eu i-am explicat că voiam o viață mai simplă, eventual la țară, la munte, ca nu vreau carieră medicală într-un mare spital. Și sfinția sa a început să-mi spună ca acest cabinet modest pe care îl caut eu, trebuie să fie ca o chilie de maică și după câteva minute a zis că vrea să facă un spital în Petru Vodă și atunci când termin facultatea să vin direct la el să lucrez la acest spital. Eu i-am răspuns fără nicio șovăire: Da, părinte! Am plecat cu o bucurie imensă în suflet, încredințată fiind în sufletul meu că va trebui să dau ascultare acestui Părinte, care îmi părea mai cunoscut decât proprii mei părinți.     După această primă întâlnire am plecat așadar cu traseul vieții schimbat. Am început să vin foarte des la Petru Vodă, atât în anul V, cât și în anul VI de facultate, povestește Maica Justina pe site-ul mănăstirii.

 

 Citiți și Previziunile   Duhovnicului Neamului cuprinse în lucrarea „De nu ne vom păzi  ortodoxia, ne vom pierde și neamul”: Părintele Justin Pârvu contra  Dictaturii Biometrice. INTERVIU și Cuvânt Duhovnicesc: VREM SĂ FIM  SCLAVI SAU LIBERI?

Popular

Copyright © 2021 Romania Today News