facebook
X
Connect with us

22 mai: 16 ani de la eliberarea jurnaliștilor români RĂPIȚI în Irak

Published

on

    La data de 22 mai 2005, jurnaliștii români răpiți în Irak au fost eliberați.Într-un comunicat al Președinției s-a precizat: „Cei trei cetățeni români, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci și Ovidiu Ohanesian, precum și cetățeanul american de origine irakiană, Mohammad Munaf se află de astăzi, 22 mai, începând cu ora 13.44, sub controlul autorităților române. Cei patru sunt teferi și nevătămați și vor fi aduși în țară în cel mai scurt timp.”

Jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci – ambii de la postul de televiziune Prima, și Ovidiu Ohanesian – de la cotidianul „România liberă”, cât și Mohammad Munaf au fost răpiți în data de 28 martie, în Bagdad, de o grupare necunoscută. Imediat după acest incident, omul de afaceri român de origine siriană Omar Hayssam a anunțat că răpitorii l-au contactat telefonic și au cerut 4 milioane de dolari. La două zile după incident, postul de televiziune arab al-Jazzera a prezentat pe post o casetă cu imagini ale celor răpiți, iar la data de 31 martie au apărut și primele fotografii cu cei patru răpiți, în care aceștia își prezentau actele de identitate.

La data de 22 aprilie, răpitorii s-au identificat. Au precizat că fac parte din Brigăzile Mu’adh Bin Jabal – și au trimis un ultimatum autorităților de la București. În mesaj s-a spus că ostaticii vor fi executați dacă, în termen de patru zile, România nu își va retrage trupele din Irak.

Pe 26 aprilie, redactorul șef al departamentului de Știri Prima Tv a primit un telefon. Acesta a auzit o înregistrare audio în care cei trei colegi ai lui implorau să sa facă orice pentru eliberarea lor. Cameramanul Sorin Miscoci a spus atunci că va fi primul executat. Ultimatumul a fost prelungit cu 24 de ore. În aceeași zi, al-Jazzera a difuzat o nouă înregistrare, de data aceasta, video, în care Ovidiu Ohanesian apărea ras în cap, iar Sorin Miscoci era îmbrăcat în portocaliu, adică în „Cămașa morții”.

Negocierile au continuat, iar pe 22 mai, toți prizonierii au fost eliberați, pe neașteptate. Cei trei români s-au întors în țară la data de 23 mai. Omar Hayssam a fost singura persoană judecată în cazul răpirii jurnaliștilor. Acesta a fost eliberat din arest pe 28 aprilie 2006, deoarece nu mai suporta regimul de detenție, Hayssan fiind bolnav de cancer.

Advertisement

recente

Advertisement

Facebook

Advertisement

Popular

Copyright © 2021 Romania Today News