facebook
X
Connect with us

22 februarie 2021: Un deceniu de când părintele Petroniu Tănase, starețul schitului athonit Prodromu, a trecut la Domnul. Ce îi scria el de Paști în 2009 părintelui Justin Pârvu despre poporul român

Published

on

    Astăzi s-a împlinit un deceniu de la moartea părintelui Petroniu Tănase. Fost stareț al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, părintele Petroniu a trecut la Cele Veșnice pe 22 februarie 2011, informează Basilica.ro.  S-a născut în anul 1914, în comuna Farcașa, județul Neamț. A intrat de tânăr în obștea Mănăstirii Neamț. A fost călugărit în data de 22 septembrie 1942, în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial. De la Neamț a fost trimis la Mănăstirea Antim din București, pentru studii. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, apoi a urmat cursuri de Matematică și Filozofie.

  În anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale și trimis profesor la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț, la Catedra de Omiletică, Catehetică și Pedagogie.

  A urmat o perioadă grea pentru călugărul misionar, care a suferit din pricina regimului totalitar. În anul 1959 a fost nevoit să plece de la Neamț. În anul 1964 s-a retras în obștea Mănăstirii Sihăstria, unde a viețuit până în anul 1978, când a plecat la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

  După șapte ani, în 1984 a fost ales egumen al acestui schit, contribuind la renașterea administrativă și duhovnicească a obștii. În Sfântul Munte a fost cunoscut ca un mare duhovnic și căutat de mulți pentru sfaturi și rugăciuni. 

  „În el vedeam chipul ideal al călugărului care îmbina în modul cel mai firesc erudiția teologică și laică cu smerenia și râvnă de rugăciune. Rar mi s-a dat să întâlnesc un om cult și smerit, în același timp, cum a fost Părintele Petroniu!”, își amintește ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

  În 1993 a făcut un pelerinaj în România, unde a luat parte la sfințirea mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, aproape de locurile sale natale, și la punerea pietrei de temelie a Schitului „Sfânta Cruce” din Poiana lui Ion. Aceea a fost singura dată când a venit în România după plecarea sa la Muntele Athos.

  A renunțat la stăreție la începutul anului 2011, din cauza vârstei înaintate. În data de 22 februarie 2011, la vârsta de 94 de ani, a trecut la Domnul și a fost înmormântat în cimitirul Schitului Prodromu.

  Chiar dacă a venit în țară o singură dată după schimbarea de regim din 1989, el a menținut o vie și bogată corespondență cu duhovnicii neamului românesc. Spre exemplificare, publicăm mai jos o felicitare de Paști pe care părintele Petroniu i-a trimis-o ca răspuns în 2009 părintelui Justin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă, care îi transmisese urări pentru marele praznic al Învierii Domnului. 

  „Prea Cuvioase Părinte Stareț Justin,

  Adevărat a înviat Domnul Hristos și ne-a dăruit viață veșnică!

  Vă mulțumesc pentru bunele urări de Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos și vă doresc să aveți în toate zilele, Părinte Justin, bucuria Sfintei Sale Învieri și să ne învrednicească și de marea Bucurie a Paștilor celor veșnice din ziua cea neînserată a Împărăției Sale.

  Hristos a înviat!

  Foarte bună lupta împotriva „cip-urilor” cu care diavolul vrea să fie stăpân peste întreaga Țară. Dar ce ne facem cu milionul de avorturi, cu homosexualii și cu toate formele de depravare de care s-a îmbolnăvit întreaga țară creștină ortodoxo-românească? Cei ce se îndeletnicesc cu aceste treburi drăcești sunt căzuți deja sub stăpânirea diavolului și împreună-moștenitori cu acesta ai muncilor iadului, dacă nu se trezesc, dacă nu se pocăiesc. Dar cine să-i trezească? Ce fac cei rânduiți la aceasta de Dumnezeu, Care a pregătit pentru cei ce cred în El, împărăție veșnică și fericită? De care să ne învrednicească pe toți bunul Dumnezeu!

  

   Cu felicitări și cele mai bune doriri pentru creștineasca lucrare ce o desfășurați,

  Stareț,

  Ierom. Petroniu”, este scrisoarea pe care părintele Petroniu Tănase i-a trimis-o părintelui Justin Pârvu în 2009 cu ocazia Paștilor. Aceasta a fost publicată în al treilea volum al cărții Ne vorbește Părintele Justin, precum și în revista Atitudini. Ea trădează o mai veche și intensă corespondență între cei doi mari duhovnici.  

    

Patriarhul Daniel: Oamenii vor fi judecați pentru neomenie

Published

on

Duminica aceasta, a lăsatului sec de carne pentru Postul Paștilor, în Biserica Ortodoxă s-a citit pericopa evanghelică despre înfricoșătorea judecată a lui Hristos. Cu această ocazie, informează agenția Basilica, Patriarhul României a citat o omilie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unde marele ierarh închipuie o continuare a dialogului din textul evanghelic duminical despre Judecata de Apoi: „flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol, şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat…” (Matei 25:31-46).

„- Pentru ce, Doamne, nu pomenești și de celelalte căi de păcat?
– Nu judec păcatul, răspunde Domnul, ci neomenia! Nu judec pe păcătoși, ci pe cei ce nu s-au pocăit. Pentru neomenie vă osândesc! Ați avut un leac atât de bun pentru mântuire, milostenia, cu care puteați șterge orice păcat, și ați disprețuit o atât de mare binefacere. Ocărăsc neomenia, ca rădăcină a păcatului și a toată necredința; laud omenia, ca rădăcină a tuturor bunătăților. Pe unii îi ameninț cu focul cel veșnic, iar altora le făgăduiesc Împărăția cerurilor”. (Sf. Ioan Gură de Aur).

„Aici vedem că criteriul ultim de judecată al oamenilor este modul lor de a fi oameni, de a fi darnici, de a fi milostivi, de a avea sensibilitate, de a simți dorința de a da ajutor celor neajutorați și de a face bine celor care au nevoie”, a explicat Patriarhul României.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Evanghelia de astăzi ne învață că nu este suficient să nu facem rău nimănui, ci trebuie să facem mult bine tuturor oamenilor pe care-i putem ajuta”, a spus PF Daniel, în Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Părinte Patriarh Daniel a spus că evanghelia de astăzi a inspirat opera filantropică sau de caritate a Bisericii.

„Împreună cu alte texte din Sfânta Scriptură, a Noului Testament mai ales, această evanghelie a îndemnat Biserica să ajute pe cei flămânzi și însetați construind cantine pentru săraci, pe cei bolnavi, construind unități medicale de alinare a suferinței, pe cei care erau întemnițați, să meargă să-i viziteze, să se roage pentru ei și să nu-i lase să cadă în deznădejde”.

„Această evanghelie a Judecății Înfricoșătoare este o evanghelie mobilizatoare”.

Un alt aspect evidențiat de Patriarh în predica de duminică a fost acela că milostenia poate fi atât materială cât și spirituală.

„Dacă nu putem ajuta pe cineva material, îl putem ajuta totuși spiritual: mai întâi, îl pomenim în rugăciune, ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea lui – mai ales pentru cei bolnavi, pentru cei întristați, pentru cei singuri, necăjiți; apoi, ajutăm pe semenii noștri aflați în nevoi cu un cuvânt bun, de încurajare, un cuvânt de consolare, de întărire, un cuvânt de prețuire. Sunt foarte mulți oameni care suferă de singurătate și de uitare. Putem face milostenie prin prezența noastră în casa unui om bolnav, lângă patul său de suferință sau vizitarea la penitenciar”.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

Continue Reading

VIDEO: Au început să moară animale în LACUL IOR, POLUAT CU FECALE! Pe cine acoperă Primaria Sector 3 și autoritățile pentru protecția mediului din București de PESTE O LUNĂ DE ZILE? UPDATE: Vorbesc și „Apele Române”

Published

on

     Se întâmplă în Capitala României, în Secolul 21: Lacul IOR – TITAN din al doilea parc ca mărime din București, numit în prezent „Alexandru Ioan Cuza”, este POLUAT CU FECALE! Din Baltă Albă s-a transformat în BALTĂ NEAGRĂ. Mai mult, astăzi, potrivit imaginilor pe care le prezentăm aici – pe care le certificăm ca fiind realizate chiar azi (video sus, foto mai jos) – , s-a înregistrat și moartea unei broaște țestoase, ceea ce indică faptul că poluarea s-a intensificat, deși putea fi stopată de acum o lună, de când datează primele reclamații către autorități. „E moartă, tată, e moartă!”, se poate auzi și vocea unui părinte în filmarea trimisă de un cititor News.

 News a sesizat oficial încă de pe 18 februarie autoritățile responsabile, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului București și Primăria Sectorului 3, doar pentru a primi ca răspuns că este necesară prelungirea cercetării, de la PS3 iar de la Agenția că s-a trimis solicitarea la Garda Națională de Mediu.

 Dar cât durează o analiză de laborator când pot fi afectate de poluare flora și fauna cât și, mai ales, copiii și toți vizitatorii parcului? Lacul din mijlocul Bucureștiului este în această situație de peste o lună, transformându-se treptat din roșu în maro și acum aproape în negru.

 Pagina de Facebook „Prietenii Parcului IOR”, care a preluat și Apelul nostru de pe 18 februarie, semnalase cazul încă de pe 8 februarie, după cum transmite azi Mediafax, care prezintă în premieră și cauza poluării, ascunsă iresponsabil de Primărie și Garda Mediu: FECALE!

 Mediafax preia un Apel făcut de organizația Eco-Civica, pe care îl prezentăm mai jos:

    Lacul IOR din București este plin de PIPI ȘI CACA!

   Lacul IOR a devenit Lacul Roșu al Bucureștiului, numai că la ultimul fenomenul este natural iar la primul e vorba de poluarea cu fecale!

   In urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituție împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR și au prelevat probe de apă.

   După analiza probelor la un institut abilitat a reieșit clar că lacul e plin de fecale!

   A reieșit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriți și amoniu.

  Ceilalți indicatori sunt o treaptă mai sus.

   Fiind lac natural ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de inroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat in reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,,deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare.

   Garda are identificat un potențial poluator și a dispus PS3 să facă verificările necesare identificării sursei de…fecale.

   Stimați cetățeni, vă rugăm să nu intrați in contact cu apa și sub nicio formă nu lăsați copiii să ia contact cu apa.

  Bine că fenomenul nu s-a-ntâmplat vara pentru că trebuia închis parcul.”

   

  Observăm intenția Eco-Civica de a „spăla” Garda   de Mediu dar nu credem că se poate spune că a intervenit „imediat” decât dacă schimbăm înțelesul cuvântului din Dicționare și limba română. Imediat nu poate însemna 20-30 de zile! Ni se mai spune iată, de abia azi, că „a fost identificat un posibil poluator” și că  după finalizarea controlului vor fi luate măsuri și se vor da sancțiuni. Peste câte luni? Când vor începe să moară și peștii?

  Și de ce nu au avertizat Garda de Media și Primăria Sectorului 3 până acum populația?

  Oare pe cine acoperă de o lună de zile cele două instituții?

   

  UPDATE! La o lună de la sesizarile cetățenilor, de abia AZI încep să vorbească și „Apele Române”. 

   

  Într-o postare pe Facebook, instituția afirmă:   

   

    „Din analizele preliminare ale apei lacului IOR efectuate de către laboratorul nostru, indicatorii de calitate respectiv cei fizico-chimici și biologici se situează în jurul valorilor normale.

  Aceste analize au fost solicitate în cadrul unui control coordonat de către Garda Națională de Mediu care a fost sesizată cu privire la modificarea culorii apei lacului.

  Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3. Acesteia i s-a solicitat să continue monitorizarea calității apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât și al faunei acvatice, deși nu există mortalitate piscicolă.(BA DA, există – după cum am dovedit chiar noi, aici! – NOta red.)

  Acest demers va fi continuat până la identificarea sursei care a generat transformarea culorii apei într-una roșiatică.

  În funcție de rezultatele măsurilor de monitorizare impuse administratorului, vom reveni cu informații suplimentare.”

   

  Comentatorii reacționează firescOk, dar totuși care este explicația pentru culoarea neobișnuită a lacului?Păi   cei are se știu vinovați , acum stau ascunși și nu mai poluează apa  din lac , lacul din decembrie a început să își schimbe culoarea, trist  ca primăria s3 nu a intervenit din timp și stau la căldură prin  birouri.; Puteti publica rezultatul analizelor?; Apele Române, sunteti capabili sa dati un raspuns exact,daca nu dati-va demisia si lasati pe altii….trimiteti proba la un laborator strain!; Transparenta si publicarea rezultatelor ar linisti opinia publica.; S-au deversat dejecții în lac!; Doar in România anormalul e normal . mulțumim pt implicare , aveți grija sa nu faceți hernie de disc!; Minciuni . Au început să moară animalele.; Limbă de lemn; Daca e buna, ce ar fi sa beti voi un pahar din apa aia?

   

     

   

 

 

Continue Reading

Azi în TIMIȘOARA, mâine în toată țara? Carantinarea forțată ar putea justifica și închiderea Bucureștiului urmată de restricțiile de Paști. De ALEGERI rata de infectare în Timiș era MULT MAI MARE decât acum. Cehia a INTERZIS deja sărbătorile de Paști

Published

on

    Carantinarea Timișoarei a stârnit ample reacții negative în rândul  cetățenilor sătui să stea în case, dar și în rândul patronilor de  afaceri care se plâng că dau faliment, transmite SPS. Autoritățile locale spun că  decizia este necesară întrucât rata de infectare se află în continuă  creștere, iar presiunea pe ATI e mare. Însă, în noiembrie 2020,  când au avut loc alegerile cu ciudatele lor rezultate, Timișoara avea o rată de infectare de peste 8 la mie, mai mare decât cea   de 7.4 la care ieri s-a decis carantinarea orașului. Atunci, „În noaptea „sfântă” a alegerilor, pandemia a fost sistată”. Dar nu și la Iași, unde credincioșii ortodocși au fost deposedați de dreptul lor sfânt și constituțional la credință – ILEGAL, după cum a dovedit Justiția în cele din urmă.

 Mai mult, unele localități aveau peste 10 la mie și chiar aproape dublu cu cea de acum, cu o localitate cu 13.31 la mie (vedeți foto/info). Atunci, discuțiile despre carantinare nu existau, căci orașul se pregătea de alegeri, la fel ca întreaga Românie. Carantinarea forțată a Timișoarei și „Scenariul Roșu” în care a fost băgat Bucureștiul sporesc suspiciunea față de intențiile reale ale autorităților.

 Observăm și nota aberantă cu care se intervine în comunicatul oficial al carantinării populație cu privire la intensificarea vaccinării pentru a se ieși din carantină. Nota este total aștiințifică. Israelul și-a vaccinat aproape întreaga populație iar decesele și infectările au crescut!

 Tot mai mulți comentatori avansează ipoteza ca de fapt se dorește un scenariu demn de Armata Roșie pentru Sfintele Paști al catolicilor, care urmează mai curând, pe 4 aprilie, după care se va considera firesc aplicarea aceluiași „Scenariu Roșu” și pentru ortodocși, pe 2 mai, ca să nu existe, nu-i așa, vreo discriminare. În prezent, conform „scenariului” din Capitală, este interzisă părăsirea locuințelor după ora 23.00.

 Desigur, după cum scrie un inspirat comentator online, nimeni nu ne împiedică să intrăm de Sfintele Pași în Biserici înainte de ora 21.00 pentru a ieși apoi dimineața cu Lumina sfântă.

 De data aceasta nu va mai sta nimeni închis în casă de Sfintele Paști, avertizează mai multe organizații ale societății civile românești.

 Amintim în acest context că Cehia deja a anunțat interzicerea sărbătorilor de Paști, conform EvZ. Guvernul ceh a instituit începând din 1 martie un lockdown sever.  Premierul Andrej Babis și-a avertizat concetățenii că anul acesta  Paștele (catolic, 4 aprilie) va fi sărbătorit la fel ca anul trecut,  adică fără a ieși din case, scrie startribune.

 TIMIȘOARA ÎN SCENARIUL NEGRU

 Ce se interzice, conform autorităților:

  

  „După analiza atentă a tuturor  datelor primite din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș și a  specialiștilor în cadrul Comitetului Județean de Situații de Urgență  Timiș, s-a decis că, începând cu data de 8  martie 2021 ora 00:00, pe raza Municipiului Timișoara, Comunei Moșnița  Nouă, Comunei Ghiroda, Comunei Giroc și Comunei Dumbrăvița din Județul  Timiș – pentru o perioadă de 14 zile, se vor aplica o serie de măsuri  obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona  menționată, sau doar o tranzitează. Aceste măsuri au ca scop prevenirea  și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

  

 Totodată,   în completarea acestor măsuri domnul Zoltan Nemeth, prefectul județului   Timiș, a purtat în ultimele 24 de ore discuții atât cu vpicepremierul  României – Dan Barna, cât și la nivelul Ministerului Sănătății – astfel  încât, în cel mai scurt timp, se va trimite spre Timișoara un număr mai  mare de doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a  timișenilor.

  

 Conform  deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în   perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieșirea în/din zona  carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise  circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și  forestiere.

  

 Circulația   și staționarea persoanelor în spațiile publice, din interiorul zonei  carantinate, sunt interzise, cu excepția motivelor bine justificate, pe  baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a  adeverinței eliberate de angajator.

  

 Declarația  pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data  nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității  profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura, precum  și intervalul orar necesar desfășurării activității;

  

 Totodată,   în interiorul localităților, se interzice circulația persoanelor în  grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași  familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

  

 În   perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al  operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare   și nealimentare până la ora 20,00, cu excepția farmaciilor și a  stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop.

  

 Se   va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/   hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor   de distanțare fizică.

  

 În cazul centrelor  comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât   să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanțare.

  

 Totodată se interzic următoarele activități:

  

 1. organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise;

 2.   organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în  spații închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;

 3.   activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară  activități de preparare, comercializare și consum al produselor  alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul  restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și  exteriorul clădirilor;

 4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

 5.   organizarea și desfășurarea adunărilor publice organizate în baza Legii   nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice,  republicată;

 6. organizarea și desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor;

 7. activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise sau deschise;

 8.   toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective,   care se desfășoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de  fitness, cu excepția evenimentelor profesioniste organizate de  federațiile de profil;

 9. organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor și piețelor de vechituri.

  

 Prin   excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă  activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data  de 08 martie 2021.

  

 Începând   cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică,  centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada  aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici  care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor,  magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor   putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse  alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la  domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast  food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și  duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii  economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare)  în magazinele comerciale.

 Începând cu data  instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în  domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda  temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă  și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează  produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care  comercializează hrană pentru animalele de companie.

  

 Având   în vedere situația deosebit de gravă prin care trece acum sistemul  local de sănătate, facem apel la populație să respecte cu strictețe  noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata  persoanelor infectate să înceapă să scadă.

  

 Hotărârea   privind instituirea măsurii de carantinare zonală în formă completă va  fi publicată pe website-ul instituției în cel mai scurt timp.”

Continue Reading

Popular

Copyright © 2021 Romania Today News