facebook
X
Connect with us

Cazul Suceava s-a petrecut la indigo și în Basarabia. Bebeluș decedat după botez din cauza unei dereglări pulmonare. Preotul condamnat și apoi achitat. Cine vrea discreditarea Bisericii, a Sfintelor Taine și surparea credinței oamenilor?

Published

on

    În urmă cu 10 ani un preot din Basarabia era judecat și condamnat pentru un caz asemănător cu cel de la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din Suceava, din 31 ianuarie, când un bebeluș născut prematur și cu probleme de sănătate a plecat la Domnul după 12 sau 17 ore – nici acum nu este cunoscută ora exactă. Deosebirea e că în Basarabia bebelușul a decedat la scurt timp după botez și preotul a fost condamnat, în noiembrie, 2011 la presiunea mass media care titra că acesta a înecat bebelușul. Expertiza a dovedit ulterior că era nevinovat și a fost eliberat, după patru luni și jumătate de închisoare fără vină. La fel ca la Suceava, unde medicii au extras din plămânii micuțului Iustin un „lichid rozaliu”, specialiștii de la Chișinău care au realizat a doua expertiză au analizat „un lichid roz spumos”, pentru a stabili că pruncul  suferea de o dereglare pulmonară.

 În vara anului 2010, în comuna  Mihăileni Vechi din raionul Râșcani, un bebeluș de o lună și jumătate a  decedat după săvârșirea Tainei Sfântului Botez. Acest caz a explodat în  mass-media cu titlul: ”Copilul înecat la botez”. A fost deschis un dosar   penal pentru omor din imprudență.   Mai târziu, la 21 noiembrie 2011, preotul care a oficiat botezul,  Valentin Țarălungă, a fost condamnat la un an și șase luni de  închisoare, la Penitenciarul nr. 11.   După 4 luni și jumătate, conform ultimei expertize medico-legale,  nevinovăția părintelui Valentin a fost demonstrată. Copilul suferea de o   dereglare pulmonară, ceea ce i-a și provocat decesul. Pe data de 6  aprilie 2012, părintele a fost eliberat din detenție, scria Adevărul

 Ziarul Adevărul a publicat chiar înainte de rezultatul expertizei opinia unui medic specialist. Copiii, mai ales sub  vârsta de un an, au un mecanism de apărare atunci când sunt scufundați  în apă (video mai jos), care îi împiedică să se înece, potrivit medicului pediatru  Adrian Dumitrescu. „La câteva luni, bebelușii au capacitatea spontană de   a nu mai respira atunci când sunt sub apă, așadar este greu de crezut  că s-ar putea îneca în timpul unui botez”, explică specialistul. Nici  ipoteza unui șoc termic nu se verifică, ținând cont de faptul că, pentru   a fi afectat copilul, ar fi trebuit ca în biserică să fie o temperatură   de peste 30 de grade Celsius, iar apa să aibă o temperatură de  aproximativ 10 grade Celsius.    „Cel mai probabil, bebelușul care a murit după botez avea o afecțiune de   care părinții nu au știut și care, din nefericire, s-a manifestat sau  s-a agravat în momentul botezului”, a spus medicul Adrian Dumitrescu.

 Site-ul Cuvântul Ortodox a publicat după eliberarea părintelui Valentin Țarălungă un interviu cu acesta realizat de Elena Briciuc. Prezentăm câteva extrase:

 – Părinte povestiți-ne despre cazul din iulie 2010, care a zguduit întreaga republică.

 – Pe data de 22 iulie 2010, am săvârșit Taina Sfântului Botez asupra unui prunc care a împlinit 40 de zile. La   30 de minute după botez bebelușul a decedat. Părinții m-au declarat  vinovat de moartea copilului. În declarațiile pentru presă, aceștia  m-au acuzat de neglijență, menționând că nu i-am acoperit pruncului  căile respiratorii înainte de a-l scufunda.

 Prima expertiză  medico-legală efectuată la Râșcani a fost una eronată.   Nu-mi este frică să afirm că la mijloc au fost sume de bani și interese   meschine împotriva Bisericii. Medicii știau că copilul nu s-a înecat la   botez, dar au preferat să tacă. Mai târziu, conform  expertizei  medico-legale efectuată la Chișinău, a fost demonstrat că lichidul roz  spumos din plămânii copilului nu era apa din cristelniță. Pruncul  suferea de o dereglare pulmonară. Astfel, boala copilului e un rezultat  al vieții nesănătoase a părinților. (…)

 – Ce ați dori să le transmiteți părinților copilului decedat?

 – Să se gândească la ceea ce au săvârșit. Acum au un copil mic, care la  fel este bolnav. Chiar dacă sunt nevinovat, mi-am cerut iertare de la  ei. Vreau ca Bunul Dumnezeu să-i înțelepțească.

 Familia Ortodoxă publica în iunie 2011 următorul editorial:

 Cine vrea discreditarea Bisericii, a Sfintelor Taine și surparea credinței oamenilor?

  

 Sistematic, în ultimii ani, este atacată Biserica. În general, se  pleacă de la criticarea unui preot, a purtărilor sau faptelor sale,  pentru a se ținti mai apoi în însuși fondul cultic, în rânduielile și  Sfintele Taine ale Bisericii noastre. Atacurile sunt atât de bine  regizate, încât te gândești fie că jurnaliștii se pregătesc din timp și  așteaptă doar momentul potrivit ca să dea lovitura, fie că Cel viclean  află în presa de astăzi un bun mijloc ca să-și atingă scopurile…

 În cazul părintelui Daniil de la Tanacu s-a defăimat în general  monahismul, taina Sfintei Spovedanii, Maslul și exorcismele. S-a ajuns  chiar ca unii profesori de teologie să conteste datoria ieromonahilor de   a-i spovedi pe mireni. Scandalul a luat o amploare internațională. În  presa străină s-a spus că respectiva femeie fusese răstignită pe un lemn   și apoi părăsită într-o pădure unde, după câteva zile, a murit în  chinuri groaznice. Crucificare, exorcism, ritualuri criminale sunt și  astăzi cuvintele-cheie pe care presa străină le asociază cazului de la  Tanacu. Mărturisesc că, fiind la vremea respectivă în străinătate, și eu   am crezut cele spuse la televizor, ba chiar m-am revoltat împotriva  barbariei sugerată în descrierea respectivă. Cine-și putea imagina că  totul nu este decât o închipuire de oameni bolnavi la minte sau, după  cum am aflat mai târziu, chiar scenariul unui film celebru în Occident,  în care o maică romano-catolică era răstignită și batjocorită până la  moarte? Nu cele întâmplate cu adevărat au fost reprodus ziaristic în  cazul părintelui Daniil, ci un horror hollywoodian. Desigur că  obiectivitatea jurnaliștilor în cazul atacurilor date Bisericii se  transformă brusc în ficțiune, dar nu are cine să-i tragă la răspundere –   ordinele vin de foarte sus. Despre realitatea medicală a faptului că  femeia de la Tanacu a murit din cauza șocului cardiac produs de  administrarea unei cantități prea mari de adrenalină pe ambulanța ce o  ducea la spital nu mai vorbește nimeni. Moartea prin malpraxis nu este  oricum consemnată aproape niciodată, deși numai Dumnezeu știe câți  oameni mor anual din cauza nesimțirii, incompetenței sau neglijenței  unor doctori…

 Nu de mult, scenariul mediatic al cazului de la Tanacu s-a reiterat  aproape după aceeași formulă. Este vorba despre botezul unui băiețel de o   lună și jumătate din Republica Moldova (comuna Mihăieni, districtul  Râșcani), care a murit la ceva vreme după săvârșirea tainei Botezului.  Preotul Valentin Țarălungă este acuzat că ar fi înecat copilul în apa  sfințită din cristelniță – acuză adusă înaintea tuturora (oare ne mai  miră?) de presă. Din fericire, există înregistrarea video a Sfintei  Taine, de unde se vede în limpede cum pruncul a fost scos viu din  cristelniță, respirând, deși cu o oarecare dificultate. Copilul a murit  în drum spre punctul medical din satul respectiv. De ce a murit copilul,   numai Dumnezeu știe! Slavă Lui că i-a îngăduit să mai trăiască până la  săvârșirea Sfintei Taine, adică până la „îmbrăcarea în Hristos”. Spunem  că Dumnezeu i-a mai îngăduit să trăiască, fiindcă se prea poate ca,  fiind născut prematur, copilul să fi suferit de o afecțiune gravă.  Evident, medicul legist, educat în ateismul militant al școlilor  bolșevice, nu s-a grăbit să afle afecțiunea de care suferea copilul.  Deși se afirmă că bebelușul a murit în urma unei asfixii mecanice prin  înec, nu s-a făcut o analiză chimică a apei din plămâni, după cum nu s-a   făcut nici o analiză medicală serioasă a bebelușului. Mai ușor a fost  să se declare că preotul l-a omorât prin asfixiere, pentru a prilejui  defăimarea Bisericii…

 Tatăl copilului e atât de puțin credincios, încât nici măcar nu știe  că botezul înseamnă afundarea de trei ori, în numele Tatălui, al Fiului  și al Sfântului Duh. De aici și învinuirea absurdă adusă preotului  săvârșitor al Tainei, că l-a scufundat pe copil de prea multe ori (de  trei ori, după cum se poate vedea în filmul realizat), nonsens preluat  de majoritatea posturilor de televiziune. Și, pentru ca scenariul să  capete și un contur de film polițist, presa susținea între altele că  preotul „a fugit de la locul faptei”, ascunzându-se și fiind dat în  urmărire generală de poliție! Bineînțeles că preotul nu fugise nicăieri,   declarând chiar pentru presă la scurtă vreme de la eveniment că nu  consideră că a greșit cu nimic.

 Ceea ce au uitat să precizeze presa și medicii intervievați e faptul  cât se poate de cunoscut în lumea medicală că în primele luni după  naștere copilul prezintă reflexul de înot. Unii specialiști spun că până   la trei luni, alții că până la vârsta de un an copilul își ține  respirația, în mod instinctiv, atunci când este scufundat în apă. Deci  și dacă este ținut puțin mai mult timp scufundat, un prunc nu va păți  nimic – ce să mai vorbim de situația în care este afundat pentru una sau   două secunde… Iar aceasta doar din punct de vedere științific, căci  credința ne spune cu mult mai mult: botezul prin afundare se face de  2000 de ani și niciodată nu s-a pus problema că s-ar putea îneca  copilul… Cuvântul botez în sine vine de la grecescul βάπτισμα,  care însemnă afundare. Și dincolo de experiența Bisericii de aproape  două mii de ani, noi, creștinii, știm că viața și moartea omului sunt în   mâna lui Dumnezeu. Oare putem ști de ce a îngăduit Domnul ca un prunc  de numai o lună jumătate să fie chemat la El? Oare putem ști de câte  necazuri și păcate l-a ferit, de blestemul căror chinuri l-a păzit prin  această moarte?…

 Din păcate, cugetarea ortodoxă e din ce în ce mai mult neglijată în  vremea noastră. oamenii aducând mai repede în față argumentele  pseudo-științifice și o gândire lumească decât faptul credinței, gândul  la purtarea de grijă a lui Dumnezeu. După mărturia Bisericii, pruncul  nou-botezat s-a mântuit, de vreme ce a murit de îndată după Sfântul  Botez. Era mai bine dacă ar fi crescut în necredință, dacă ar fi ajuns  pradă desfrânării sau altor multe păcate de care suferă oamenii  vremurilor noastre?…

 Din partea presei basarabene și internaționale nu ne așteptăm oricum  la prea multe… Când e vorba de avorturi, se sare în apărarea  „drepturilor femeii”, susținându-se uciderea pruncului până la 6-7-8  luni de viață în pântecele mamei sale. În urmă cu câțiva ani, în S.U.A.  era omora pruncul chiar în momentul când scotea capul din pântecele  mamei, pentru a nu fi încriminat ca omor post-natal. Aceste realități nu   erau considerate de presă ca practici criminale, nefiind nici măcar  mediatizate. Aveți oare idee câți prunci sunt omorâți prin astfel de  metode? De ce presa nu face același scandal în cazul nenumăraților copii   omorâți la naștere sau imediat după aceea, din cauza nepriceperii sau  nepăsării personalului medical? Noi înșine cunoaștem personal astfel de  cazuri; poate le-ați întâlnit și mulți dintre dumneavoastră. Dacă  urmăriți cu atenție modul cum instrumentează presa internațională orice  eveniment major, veți sesiza o evidentă tendință a ideologiilor zilei în   subminarea credinței ortodoxe și a Tainele Bisericii noastre.

 Anul trecut, datorită gripei porcine, circula precum un virus  mediatic calomnia că împărtășirea credincioșilor cu aceeași linguriță ar   constitui o mare primejdie! Oare unde se țintea? În a li se sugera  credincioșilor că se pot îmbolnăvi împărtășindu-se cu Trupul lui  Hristos! Acum ni se sugerează că marea Taină a Botezului poate fi o  cauză de înec – numai și numai pentru a-i îndepărta pe oameni de  Sfintele Taine…

 Din păcate, însă, în epoca noastră, deși minciuna are picioare  scurte, calomnia are picioare lungi și, însămânțată o dată în mintea  omului de zvonistica mediatică, ea lucrează neîncrederea pentru lungi  perioade de timp.

 Iar ceea ce la noi se petrece oarecum răzleț, în țări ca Marea  Britanie are loc într-un mod mult mai sistematic. Protopopul Mihail  Dudko de la catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Londra ne  anunță că noul sistem juridic pentru tineri din Marea Britanie va deveni   un pericol pentru părinții care vor să-și îmbisericească copiii:  „Politica juvenilă – ne spune protopopul – prevede îndepărtarea  bebelușului de Biserică, dacă acesta manifestă vreo nemulțumire sau  plânge. Altfel, se consideră a fi un act de violență! Spre exemplu,  Botezul: dacă un bebeluș începe să-și manifeste neliniștea și plânge  într-o atmosferă nefamiliară din biserică, va trebui să-l aduci altă  dată pentru Botez – sau chiar să nu-l mai faci!” Cf. Interfax-Religion.com din 4 august 2010

 Preotul rus se teme că această legislație de politici juvenile va  deveni un instrument folosit împotriva părinților „extrem de religioși” –   aceasta este, pare-se, formularea autorităților britanice.

 De aici nu mai trebuie făcut decât un pas pentru a se ajunge la  situațiile din lagărul comunist, în care unii copii ajunseseră delatori  ai părinților. Suntem mult mai aproape decât credem de o reiterare a homo sovieticus – și unde? Tocmai în Occidentul care a făcut din libertate regina pantheonului valorilor iluministe!

 Miza mai profundă a acestor politici juvenile este însă aceeași cu  cea a recentelor campanii mediatice de la noi: discreditarea Bisericii, a   Tainelor ei și surparea credinței în oameni.

 Ce putem face? În primul rând, să ne cunoaștem mai bine credința și  să nu mai fim creștini doar cu numele. De asemenea, să nu ne mai expunem   mesajelor mass-media, care ne pot virusa mintea prin scenarii bine  ticluite. Să ne lepădăm de cugetarea cea lumească, îmbrățișând gândirea  cea evlavioasă a Sfinților Părinți, a Bisericii lui Hristos. Numai  astfel putem nădăjdui cu dreptate că Dumnezeu, pentru bogata Sa milă, ne   va face părtași slavei la care este chemat oricare creștin.

 Mihai Cristea

 Articol apărut în nr. 19 al revistei „Familia Ortodoxă”

 VIDEO cu scufundări de bebeluș 

Advertisement

recente

Advertisement

Facebook

Advertisement

Popular

Copyright © 2021 Romania Today News