facebook
X
Connect with us

Puterea și voința românilor din țară și de pretutindeni, omagiate în Mesajele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Președintelui Academiei Române Ioan Aurel Pop la aniversarea Unirii Principatelor Române. DESPRE PATRIOTISM

Published

on

    Patriarhul Daniel a adresat un mesaj cu prilejul aniversării a   162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Intitulat „Patriarhia  Română binecuvântează și susține comuniunea românilor de pretutindeni”,  mesajul abordează trei teme principale:

 Prezentăm Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aniversarea Unirii Principatelor Române:  

   

    În preajma aniversării Unirii Principatelor, Președintele  Academiei Române a evocat proiectul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare  de unire a tuturor provinciilor românești și a vorbit pentru Basilica.ro despre patriotism și despre bazele pe care ar putea fi realizat un nou  proiect de țară: educația și sănătatea așezate pe valori creștine.

  Secretul succesului în educație este familia, mai spune  academicianul. Iar patriotismul este iubirea pentru locul unde a trăit  și trăiește familia – care îi cuprinde și pe strămoși. 

  Basilica.ro: Unii consideră azi discursul despre patriotism ca fiind învechit. Cum comentați?

  Ioan-Aurel Pop: Patriotismul este acel sentiment  care se naște și se afirmă în urma prețuirii de către fiecare a propriei   patrii. Până nu demult, patriotismul era socotit o condiție sine qua non a conviețuirii internaționale, după principiul că nu poți iubi lumea în   ansamblu fără să-ți iubești mai întâi lumea ta, adică patria ta.

  Odată cu globalizarea, au apărut diferite teorii noi despre  patriotism, unele fiind născute din grave confuzii gnoseologice, altele  din dorința (fără putință) de a schimba lumea, altele pur și simplu din  ignoranță.

  Mulți oameni politici au preluat astfel de idei din sfera  politologiei, sociologiei, filosofiei etc. și au vrut să le transpună  repede în practică, adică să distrugă națiunile ca să construiască  societatea mondială a viitorului, „poporul muncitor unic”, „guvernul  planetar”, „societatea globală” etc.

  În mintea lor, succesul globalizării ar fi fost asigurat dacă li s-ar   fi interzis indivizilor să mai fie legați de un loc anume, de o limbă  anume, de o credință, de obiceiuri, de tradiții etc. Or, acest fel de  judeca s-a dovedit complet fals.

  Lumea globală se poate naște numai din „concertul națiunilor” și din  unirea patriilor. Patriotismul înseamnă iubire și nu ură sau  discriminare.

 Integral la Basilica.ro

  

 Mesajul Președintelui Academiei Române, dl. Ioan Aurel Pop, de Ziua Principatelor Unite:

   

 În urmă cu 162 de ani a avut loc Unirea Principatelor Române,   actul fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar  român.

 Evenimentul a fost posibil datorită alegerii lui Alexandru Ioan Cuza  ca domnitor în Moldova în data de 5 ianuarie și în Țara Românească în 24   ianuarie 1859.

 După ce Adunarea electivă a Moldovei prezidată la Iași de  Mitropolitul Sofronie Miclescu l-a ales Domnitor pe colonelul Alexandru  Ioan Cuza, în dimineața zilei de 24 ianuarie 1859, s-a întrunit și  Adunarea electivă a Țării Românești, sub președinția Mitropolitului  Nifon.

 Întrunirea a avut loc pe Dealul Mitropoliei, în fosta clădire a Mitropoliei Țării Românești, în prezent Palatul Patriarhiei.

 În cadrul acestei ședințe, deputatul Boerescu propune Unirea prin  alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei ca Domnitor și în  Țara Românească.

Unirea Principatelor Române reflectată în 7 citate ale Patriarhului Daniel

Mitropolitul Nifon propune votarea sub jurământ, el însuși pronunțând   jurământul cu lacrimi în ochi, în fața icoanei Preasfintei Treimi,  rugându-se înaintea tuturor, cu aceste cuvinte:

 „Doamne, Dumnezeul părinților noștri, aruncă-Ți privirea Ta asupra  inimilor noastre și nu slăbi curajul fiilor Tăi! Unește-i pe toți într-o   cugetare și într-o simțire și fă ca inimile tuturor să aibă aceeași  bătaie pentru țara lor. Prințul Cuza este unsul Tău între noi și pentru  dânsul jurăm toți că-l vom susține”.

 Importanța colosală a evenimentului a fost evidențiată de Patriarhul Daniel care a spus cu numeroase ocazii:

    „Unirea Principatelor Române, începută la Iași în data de   5 ianuarie 1859 și desăvârșită la București în data de 24 ianuarie  1859, nu este «Unirea Mică», cum zic unii, ci «Unirea de bază», deoarece   ea a constituit temelia pentru formarea statului român”.

 Totodată, „Pentru Biserică, Unirea Principatelor Române a fost  temelie pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe  Române în anul 1885, iar Unirea de la 1 decembrie 1918 a constituit un  element favorabil pentru ridicarea Bisericii noastre la rang de  Patriarhie în anul 1925”, transmite Basilica.ro.

Popular

Copyright © 2021 Romania Today News