Sute de manifestanţi anti-guvernamentali au incendiat sâmbătă clădirea Congresului din capitala Ciudad de Guatemala

9

Incidente violente, sâmbătă, în capitala Ciudat de Guatemala. Sute de manifestanți au pătruns în cldirea Congresului și au incendiat-o. Protestul e îndreptat împotriva preşedintelui Alejandro Giammattei şi a Congresului.

Protestatarii au vandalizat şi incendiat părţi din clădirea Congresului, înainte de a fi dispersaţi de forţele de ordine, relatează news.ro.

Clădirea era goală sâmbătă, însă în urma atacului care a durat câteva minute mai mulţi oameni au fost intoxicaţi cu fum. Portestatarii i-au atact cu pietre și pe polițiști.

Pompierii au stins flăcările, iar autorităţile sanitare au spus că cel puţin 20 de persoane au fost rănite în manifestaţie, mai multe zeci, afectate de gazele lacrimogene lansate de poliţie, potrivit dw.com.

Manifestanții  contestă bugetul  prevăzut pentru 2021, aprobat de Congres. Opozanții Guvernului susțin că bugetul prioritizează proiecte de infrastructură ce uremază să fie gestionate de companii care au conexiuni în Guvern, fiind ignorate efectele sociale ale crizei pandemiei de Covid-19.
Congresul a aprobat bugetul de 12.700 de milioane de dolari la primele ore ale zilei de miercuri.

Manifestantes prenden fuego en el edificio del Congreso en Guatemala