Încă unul scăpat! Judecătoarea Cârciumaru a ținut dosarul de corupție al lui Elan Schwartzenberg până când n-a mai fost timp de proces și faptele s-au prescris

323

Elan Schwartzenberg, afacerist trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, a scăpat de procesul penal pentru că faptele s-au prescris, informează Agerpes.

Dosarul lui Schwartzenberg a fost ținut de judecători în camera preliminară un an, deși legea îi obliga să îl elibereze în cel mult 60 de zile, menționează G4Media.ro.

Potrivit rechizitoriului, Schwartzenberg a intermediat o mită dată de Avraham lui Radu Mazăre, pentru a câștiga o licitație de 10 milioane de euro

DNA l-a trimis în judecată pe afacerist în decembrie 2017 pentru fapte comise pe 6 decembrie 2011. Era vorba de complicitate la dare de mită într-un dosar legat de cartierul “Henri Coandă”, din Constanța, unde se construiseră locuințe sociale.

Era vorba de o șpagă pe care Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, i-ar fi cerut-o afaceristului Morgenstern Avraham, intermediar fiind Elan Schwartzenberg. Suma se ridica la 175.000 de euro. În schimbul mitei, firma lui Avraham urma să câștige o licitație pentru construirea locuințelor sociale în valoare de circa 10 milioane de euro.

Surse judiciare au relatat anul trecut, pentru G4Media.ro, că “fapta a fost descoperită târziu, abia în 2016 a fost instrumentat dosarul și a fost trimis în instanță pe 27 decembrie 2017. De atunci, dosarul n-a ieșit din camera preliminară”.

Judecătoarea Mihaela Lavinia Cârciumaru a ținut dosarul în camera preliminară până în decembrie 2018. N-a mai fost timp fizic pentru proces

Chiar trimis în instanță în decembrie 2017, Schartzenberg putea să dea socoteală pentru faptele sale d–ar fi intervenit, salvator pentru el, judecătoarea Mihaela Lavinia Cârciumaru. Aceasta a ținut dosarul în camera preliminară la Tribunalul București nu mai puțin de un an, deși legea o obliga să îi dea drumul în maximum 60 de zile (două luni), menționează G4Media.ro.

După ce dosarul penal a fost, în sfârșit, eliberat în circuit, n-a mai fost timp fizic să se judece. Schwartzenberg a beneficiat de legea penală mai favorabilă, care prevedea că faptele se prescriu după 7 ani și jumătate.

Asta însemna că, pe 6 iunie 2019, a intervenit prescripția specială. Acum, Tribunalul București a dispus încetarea formală a procesului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim! CITIȚI ȘI: * INTERVIU. Misterul asasinării lui Ioan Petru Culianu. Ted Anton: „Gelu Voican Voiculescu este singura figură centrală a regimului Iliescu care îl cunoștea pe Culianu” * „Pensionarul trântit de polițiști” – un provocator care a regizat totul. Era dotat cu microfon și cu operator profesionist * Guvernul Orban a smuls insula Belina și un braț al Dunării din ghearele „Clanului Dragnea-Teldrum” și le-a redat României * Vela a scăpat de „chestorul lui Carmen Dan”, după haosul din vămi. Buda are în palmares și tragedia de la Caracal * Cele mai toxice sfaturi de sănătate în pandemie. „Premianții”: Dana Budeanu, Capsali, Cataramă și soția sa * Un mit spulberat: „modelul suedez”. De 7 zile, Suedia e țara europeană cu cei mai mulți morți pe cap de locuitor * Minciuni grosolane ale lui Bănicioiu, „killer-ul de la Colectiv”. A jignit mii de medici, care-l pot îngropa în diagnostice non-Covid * Amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască în spații publice închise. Zona metropolitană se întinde până la 30 km de oraș, plus întregul județ Ilfov * Coțcăriile PSD-istei Coța: ex-consiliera Vioricăi Dăncilă, reținută pentru că ar fi șterpelit 1,9 milioane lei de la echipa de volei finanțată din bani publici la Zalău. Clubul a dat faliment * „Nașul”, tot mai rătăcit: „Trebuie să-l oprim pe acest criminal de Iohannis!” / „Oreste vrea să mă bage la pușcărie”

Articolul Încă unul scăpat! Judecătoarea Cârciumaru a ținut dosarul de corupție al lui Elan Schwartzenberg până când n-a mai fost timp de proces și faptele s-au prescris apare prima dată în Ziariștii.