Justin Trudeau condamnă atacurile de rachete lansate de Iran asupra bazelor militare din Irak

10

Toronto Sun

Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat miercuri tirurile de rachete iraniene asupra unor baze ce găzduiesc militari canadieni şi americani în Irak, întreprinse de Teheran drept răzbunare pentru eliminarea de către Washington a generalului Qassem Soleimani, informează joi AFP, scrie agerpres.

‘Canada condamnă atacurile de rachete lansate de Iran noaptea trecută’, a declarat Trudeau în timpul unei conferinţe de presă cu privire la prăbuşirea unui avion Boeing în Iran, îndemnând din nou la ‘detensionare şi la dialog în regiune’.

Citește și : SUA consideră că au ‘restabilit un anumit nivel de descurajare’ cu Iranul

‘Pot confirma că erau canadieni la baza din Erbil atunci când au căzut rachetele, însă sunt cu toţii în siguranţă’, a anunţat premierul canadian.

După atacul american din 3 ianuarie, la Bagdad, în care a fost ucis influentul general iranian, preşedintele american Donald Trump a explicat că acest raid era necesar pentru ‘a opri’ un război. Solicitat să comenteze această afirmaţie, Justin Trudeau a apreciat că ‘americanii au luat o decizie în funcţie de evaluarea lor asupra ameninţării’, refuzând să precizeze dacă este de acord cu această evaluare.

Operaţiunea ‘Martirul Soleimani’ a fost lansată de Iran în toiul nopţii ca represalii pentru eliminarea generalului Soleimani. Potrivit Pentagonului, 11 rachete trase de Iran au lovit baza aeriană din Ain al-Assad (vest) şi cea din Erbil (nord), unde staţionează 5.200 de soldaţi americani desfăşuraţi în Irak.

‘Niciun american nu a fost rănit în atacurile de noaptea trecută’, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele american Donald Trump miercuri, înainte de a anunţa noi sancţiuni economice împotriva Republicii Islamice.

Chiar înainte de aceste atacuri din timpul nopţii, Canada a anunţat transferarea unei părţi din trupele sale din Irak în Kuweit.

Canada numără circa 800 de militari în regiune, dintre care circa 500 în Irak, unde participă în special la misiunea NATO de formare (a militarilor irakieni), condusă de general-maior Jennie Carignan (Canada).

Citește și : Maduro anunţă manevre militare pentru 15 şi 16 februarie în principalele oraşe ale Venezuelei

Soldaţii canadieni participă de asemenea la o altă misiune în cadrul coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupării Stat Islamic, condusă de SUA.

Canada a rupt relaţiile sale diplomatice cu Iranul în 2012.