Ţeapă, băieţi! Suplimentele cu zinc şi acid folic nu ajută la fertilitate

6

Consumul zilnic de suplimente cu zinc sau acid folic nu ajută la creşterea fertilităţii masculine, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă din Statele Unite, relatează marţi Press Association.

Cercetătorii au descoperit că administrarea zilnică a acestor suplimente nu a îmbunătăţit calitatea spermei la bărbaţii care urmau un tratament împotriva infertilităţii.

În cadrul studiului au participat 2.370 de cupluri. Bărbaţii care au luat parte la cercetare aveau vârste de 18 ani şi peste, în timp ce femeile aveau între 18 şi 45 de ani.

Jumătate dintre bărbaţi au primit 5 mg de acid folic şi 30 mg de zinc zilnic timp de şase luni, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.

Toate cuplurile urmau un tratament la un centru de fertilitate din SUA în momentul realizării studiului.

Probe de spermă au fost colectate pe parcursul studiului şi calitatea acestora a fost analizată prin examinarea formei, dimensiunii, structurii şi concentraţiei, precum şi a numărului total de spermatozoizi.

La sfârşitul procedurii, 820 de cupluri au avut un copil.

Potrivit cercetătorilor, numărul naşterilor „nu a fost semnificativ diferit în cadrul grupurilor care au primit tratament”, cu 404 naşteri în grupul în care bărbaţii au primit suplimente cu acid folic şi zinc, comparativ cu 416 în grupul care a primit un placebo.

În plus, echipa de cercetători a afirmat că a observat „o creştere statistică semnificativă a fragmentării ADN-ului” la probele de spermă din grupul acid folic şi zinc (29,7%), comparativ cu grupul placebo (27,2%), ceea ce indică „o deteriorare crescută a ADN-ului din spermă asociată cu administrarea de suplimente”.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor contrazic studiile anterioare, inclusiv o meta-analiză publicată în 2017 în Urology Journal care sugerează că suplimentele cu acid folic şi zinc au un efect pozitiv asupra calităţii spermei la bărbaţii cu subfertilitate.

„În rândul cuplurilor care urmează un tratament pentru infertilitate, utilizarea de suplimente cu acid folic şi zinc de către partenerii de sex masculin, comparativ cu cei care au primit un placebo, nu a îmbunătăţit semnificativ calitatea spermei sau rata naşterilor”, au afirmat autorii studiului publicat în The Journal of the American Medical Association, citat de Agerpres.

„Aceste descoperiri nu susţin utilizarea suplimentelor cu acid folic şi zinc de către partenerii de sex masculin în cadrul tratamentelor împotriva infertilităţii”, au mai spus ei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim! CITIȚI ȘI: * Un fake-news care a făcut ravagii în Europa. De fapt, Finlanda NU reduce săptămâna de lucru la 4 zile și nici ziua de lucru la 6 ore * Infernul creat de „Doctorul Prăjeală”. Beuran a comis greșeli grave ca șef de secție. Încă un pacient ars, cazul a fost ascuns anul trecut * VIDEO. Cocalarul PSD-ist. Deputatul Rotaru către polițist: „Ajung eu în București și te dezbrac în curul gol! Am eu grijă de tine!” * Primarul PSD din Câmpulung Muscel a urcat beat la volan și a tamponat o mașină. Are dosar penal și a rămas fără permis * VIDEO. El e „melteanul cu BMW” care a blocat linia de tramvai. Bravo, vatmanule, i-ai dat o lecție strașnică! * Ministrul Vela a rezolvat în două luni ce n-a rezolvat Raed Arafat în 12 ani: elicopterele SMURD vor zbura și noaptea. Soluția: piloții rezerviști * VIDEO. Au strigat „Moarte Americii!” și au pierit pe capete. Cel puțin 35 de morți și 48 de răniți în îmbulzeala de la funeraliile generalului Soleimani * Ministrul Sporturilor a rezistat șantajului lui Ion Țiriac. Miliardarul le-a folosit și pe tenismene, cu Simona Halep în frunte

Articolul Ţeapă, băieţi! Suplimentele cu zinc şi acid folic nu ajută la fertilitate apare prima dată în Ziariștii.