Parlamentul European va inaugura Sakharov Walk of Freedom în Bruxelles pe 10 decembrie

40

Wikipedia

Parlamentul European va inaugura Sakharov Walk of Freedom pe esplanada Solidarność din Bruxelles, pe 10 decembrie, potrivit news.ro.

Sakharov Walk of Freedom constă în 43 de plăci de ceramică amplasate pe esplanada din faţa Parlamentului European din Bruxelles, cu scurte texte despre laureaţii premiului acordat de instituţie, potrivit europarl.europa.eu.

Citește și : Comisia von der Leyen își începe duminică mandatul pe cinci ani

Noua alee va lega Atriumul cu esplanada Solidarność şi muzeul Parliamentarium.

Plăcile vor fi aranjate cronologic, începând cu 1988, când premiul a fost acordat prima dată.

Ceremonia de inaugurare va începe cu un discurs al preşedintelui PE, David Sassoli, care va fi urmat de unul ţinut de laureatul premiului Sakharov (Saharov) pe 2017, Lorent Saleh. El a fost recompensat cu această distincţie ca parte a opoziţiei din Venezuela.

Anul acesta, premiul care recunoaşte lupta pentru libertatea de gândire a revenit intelectualului uigur Ilham Tohti, condamnat la închisoare pe viaţă în China, după ce a fost găsit vinovat de „separatism”.

Citește și : Guvernul britanic revizuieşte condiţiile eliberării condamnaţilor pentru terorism

Premiul Sakharov pentru Libertatea de Gândire este acordat anual de Parlamentul European. El a fost iniţiat în 1988 pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

Poartă numele fizicianului sovietic Andrei Sakharov, disident, şi constă în 50.000 de euro.