Guvernul a adoptat OUG pentru operarea sistemului RO-ALERT. Cum va fi alertată populația în caz de pericol

58

Guvernul a adoptat, marți, OUG privind operarea sistemului RO-ALERT. Actul normativ va reglementa atât rolurile și responsabilitățile instituțiilor publice, cât și obligațiile furnizorilor privați de rețele publice cu privire la transmiterea mesajelor către români.

OUG pentru operarea sistemului RO-ALERT a fost adoptată, marți, de Guvern

De menționat este că IGSU va elabora o procedură operațională privind stabilirea tipurilor de risc, a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii ori a depășirii nivelului de gravitate al evenimentului anunțat sau produs, pentru care este obligatorie avertizarea populației. „Prin adoptarea acestei măsuri legislative, se reglementează rolurile şi responsabilităţile instituţiilor publice, precum şi obligaţiile furnizorilor privaţi de reţele publice de comunicaţii electronice în funcţionarea Sistemului RO-ALERT, în mod similar celor asumate prin documentul de colaborare care a permis funcţionarea până în prezent a Sistemului.

Guvernul a adoptat OUG pentru operarea sistemului RO-ALERT. Cum va fi alertată populația în caz de pericolIGSU va elabora o procedură operațională privind stabilirea tipurilor de risc

Mesajele de avertizare către populaţie vor fi transmise în baza informaţiilor recepţionate de IGSU de la autorităţile şi instituţiile publice care monitorizează tipuri de risc şi prin intermediul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne(MAI).

Mesajele vor fi transmise prin intermediul rețelelor publice mobile

În documentul oficial se mai arată și că Serviciul de Telecomunicații Speciale este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcționare a Sistemului RO-ALERT, dar și pentru măsurile tehnice de securitate cibernetică. Mesajele vor fi transmise prin intermediul rețelelor publice mobile de comunicații electronice către telefoanele mobile conectate la aceste rețele care sunt aflate în zona vizată de manifestarea situației de urgență.

„În termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice”, menționează MAI.