Klaus Iohannis: Grupul de lucru de la președinție privind votul din diaspora a fost înființat și în această săptămână va trimite un documentul rezultat tuturor autorităților responsabile

38

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că la nivelul Administrației Prezidențiale a fost înființat un grup de lucru cu misiunea de a identifica soluții pentru ca românii din diaspora să poată vota fără a sta la cozi și a anunțat că săptămâna aceasta va fi elaborat un document care va fi trimis tuturor autorităților responsabile.

”Am anunțat că voi constitui un grup de lucru la președinție. A fost înființat și în această săptămână vom finaliza documentul care va fi înaintat tuturor autorităților responsabile pentru ca acestea să-și facă treaba mai bine”, a declarat Klaus Iohannis.

Pe 30 mai, șeful statului a anunțat că va forma un grup de lucru care va căuta soluţii cu privire la votul românilor din străinătate, precizând că va avea discuţii şi cu premierul Viorica Dăncilă.

„Voi forma un grup de lucru care trebuie să caute soluţii şi le voi propune celor care pot transpune pe urmă în legislaţie sau în hotărâre de guvern aceste soluţii. Am început deja câteva discuţii informale şi sunt convins că se găsesc soluţii rapide pentru a nu repeta acest fiasco la alegerile prezidenţiale din această toamnă”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă va avea discuţii cu premierul Viorica Dăncilă pentru soluţii precum votul prin corespondenţă, şeful statului a răspuns că vor exista astfel de întâlniri. „Voi avea astfel de discuţii şi sunt convins că vom găsi soluţii”, a arătat el.

Preşedintele Iohannis a precizat că vinovaţii de situaţia de la alegerile din străinătate sunt miniştrii de Externe şi de Interne şi a reiterat solicitarea de demitere a acestora.

„Această catastrofă a fost organizată de Guvernul pesedist, nu au decât să evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la Guvern. Nu are rost să căutăm în altă parte, că un portar la o ambasadă nu s-a înţeles cu un votant. Este evident că vinovaţi sunt miniştrii de Externe şi Interne, drept pentru care am cerut demiterea. (…) Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu-şi dau demisia, nici nu mă interesează, eu am cerut demiterea lor ca şi sancţiune politică”, a menţionat şeful statului.

Întrebat ce i-a spus premierul Viorica Dăncilă în cazul celor doi miniştri, Iohannis a arătat că aceasta i-a transmis că „rămâne să mai judece puţin chestiunea”.

Tags: cozi la vot diaspora, Klaus Iohannis, vot diaspora