Dan Barna la Antena 3. O isterie gratuită

126

Mihai Gâdea – Dan Barna

Nu e deloc principial, e de-a de-a dreptul prostesc să-l acuzi pe Dan Barna că a fost în emisiunea lui Gâdea, la Antena 3. Și e o mitocănie să i te adresezi, precum o fostă jurnalistă, astfel: „Domnule Barna, sper ca într-o zi să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi! HAI SICTIR!”.

O asemenea judecată strâmbă este în ton cu argumentele false invocate de autoare: „Domnul Barna nu este cu nimic mai bun decât alții de dinaintea lui. Este fix politicianul ieftin care ar vinde-o și pe mă-sa pentru trei voturi. Și nu mă interesează ce are de spus domnul Barna la Antena 3. Nu ai nimic de spus cuiva care a încălcat constant cele mai elementare reguli de bun-simț”.

Cam multe minciuni și erori de apreciere într-un text de câteva rânduri.

 1. „Domnul Barna nu este cu nimic mai bun decât alții de dinaintea lui”. Bine, pune semnul egal între Barna și Dragnea sau Tăriceanu, dacă atât te duce mintea!
 2. „Este fix politicianul ieftin care ar vinde-o și pe mă-sa pentru trei voturi”. Asta e pur și simplu o minciună, împachetată într-o mitocănie. Nu există vreo dovadă că politicianul Dan Barna ar fi vândut vreodată pe cineva pentru vreun vot.
 3. „Nu mă interesează ce are de spus domnul Barna la Antena 3”. Asta e problema ta, nu a lui. Poate că pe mine mă interesează. Și nu sunt fan Antena 3, dimpotrivă.
 4. „Nu ai nimic de spus cuiva care a încălcat constant cele mai elementare reguli de bun-simț”. Calmează-te, drăguță, că iar emiți prostii! Dan Barna nu s-a dus la Antena 3 să-i spună ceva lui Gâdea, ci să transmită vorbe, gânduri, informații telespectatorilor Antenei 3, care sunt și ei oameni. Și o să te mire, dar unii dintre ei sunt chiar recuperabili.
 5. „Sper ca într-o zi să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi!”. De ce crezi, colega, că deții harta secretă a traseului dintre cartea de istorie și ghena de gunoi?! Pe drumul ăsta s-au rătăcit și oameni mai înțelepți decât tine.
 6. „HAI SICTIR!”. Vezi? Asta e diferența dintre Dan Barna și tine: el niciodată nu ți-ar zice „Hai sictir!”. Nici cu majuscule, nici cu minuscule. Chestie de educație. El, cel mult, ar încerca să te recupereze din fanatism, așa cum încearcă să mai recupereze și din rătăciții care se uită în gura lui Gâdea. Fanatismul înseamnă orbire și ură, indiferent că e propagat de Gâdea sau de tine, Oana Despa (na, că ți-am dat numele, deși nu asta e important, ci speța în sine)!

Am făcut acest studiu de caz pentru a arăta cât de departe poate merge lipsa de rațiune. Aceeași lipsă de rațiune care-l face pe un moderator TV, Silviu Mănăstire, să exclame umoral la B1: „Priviţi această imagine! Incredibil! Dan Barna, liderul USR, este invitat unic la Antena 3, la două zile după alegeri! La televiziunea căreia colegii săi de la USR îi cereau desfiinţarea. Este o bătaie de joc incredibilă faţă de cei care au votat acest partid”.

Nu, amice, nu e nicio bătaie de joc. Este chiar o mișcare inteligentă. Și acum nu mă mai adresez nici Oanei Despa, nici lui Mănăstire. Acum vorbesc – mă rog, scriu – pentru publicul rațional, care caută argumente, nu bălării spuse cu ochii închiși.

E bine că Dan Barna a fost la Antena 3.

E bine și că Dan Barna și-a negociat formatul de discuție la Antena 3 (în caz că nu i-a fost livrat așa): singur cu Gâdea, fără „paraziții” Ciuvică, Chirieac, Coita, Badea, Ursu, Stancu-Zamfir, Pieleanu ori Savaliuc.

E foarte bine că Dan Barna l-a ținut la respect pe Gâdea, care n-a mișcat în front, și-a înghițit puseele de ură, și-a reprimat orice impus diversionist.

Nu credeți? Puteți (re)vedea emisiunea aici!

E grozav că Dan Barna a fost foarte bun pe parcursul întregii emisiuni.

E important că nu Barna s-a pliat pe profilul alunecos al lui Gâdea, ci Gâdea a fost plimbat pe teritoriul principial al lui Barna.

A fost, într-un fel, o exorcizare în direct. Însuși Gâdea a fost nevoit să asculte – fără să combată măcar – informații pe care cu câteva zile înainte le considera eretice, alungându-le cu extinctorul.

Sunt convins că destui telespectatori fideli Antenei 3 au fost puși pe gânduri după emisiunea de marți seară. Unii poate că și-au și schimbat matricea gândirii politice. Poate chiar intenția de vot. Dacă nu după o emisiune, se va întâmpla sigur după mai multe intersectări cu „inamicul”, indiferent că se numește Dan Barna, Ludovic Orban, Eugen Tomac, Cristian Ghinea, Rareș Bogdan, Robert Turcescu, Ionuț Moșteanu, Florin Cîțu, Claudiu Năsui, Raluca Turcan, Stelian Ion, Robert Sighiartău, Cristian Seidler, Dan Vîlceanu, Clotilde Armand, Ionuț Stroe, Adrian Prisnel, Pavel Popescu, Iulian Bulai, Mara Mareș, Mihai Goțiu, Florin Roman, Andrei Gheorghiu, Cătălin Toma. Și am trecut în revistă doar numele unor USR-iști, PNL-iști sau PMP-iști care nu se lasă îndoiți de manipulatorii de la Antena 3, nu le susțin aberațiile, nu încearcă să „să se pună bine cu ei”.

O presă cu patroni penali

USR a devenit fenomen în marile orașe, mai ales în cele cu tradiție universitară, unde a luat și peste 40%. Tânărul partid coboară spre 15% în orășele și sub 10% în sate și cătune. Acolo, la țară, mesajul USR n-a ajuns încă. Și nici nu poate ajunge altfel decât prin televiziuni. Te poți întâlni cu electoratul marilor orașe, poți lua la pas chiar și orașele mai mici, dar nu vei ajunge niciodată în toate cătunele patriei. Mesajul tău, însă, poate ajunge pe două căi: prin internet (pentru publicul tânăr, care e pe cale de dispariție) și prin TV.

Sigur că există multe canale TV, dar dacă aplici regula „nu merg la televiziunea unui penal” – de care se agață puritanii acestor vremuri -, nu mai apari la televiziune aproape deloc. La Antena 3 – nu, că Voiculescu e penal. La RTV – nu, că Ghiță e penal. La Realitatea TV – nu, că Păcuraru e penal, iar Gușă e PSD-ist. La B1 TV – nu, că Oancea și Păuneștii au făcut slalom printre dosare penale. Nici la Digi 24 nu mergi, pentru că și pe-acolo e un director penal. Conducerea TVR, prin tradiție, colcăie de penali…

În urmă cu câțiva ani, trebuia să refuzi și invitațiile Pro TV, pentru că Sârbu era penal, sau la Realitatea TV, unde Vîntu era mega-penal. Nici la „Adevărul” – ziarul penalului Patriciu (pe atunci) – nu se cădea să dai vreun interviu. La „România liberă” nu dai nici azi – e ziarul penalului fugar Adamescu II, fiul defunctului penal Adamescu I. Nici „la Evenimentul zilei” – ziarul penalului Andronic. Și lista e lungă, lungă…

Ca politician sau ca partid, mai ales de opoziție, trebuie să ajungi cu mesajul tău la cât mai mulți oameni. Cum altfel îi poți convinge să te voteze? La guvernare e mai simplu: iei decizii al căror efect ajunge până în ultimul cătun. Dar și pe acelea trebuie să le comunici. Cum ajung ele la talpa țării? Gigel poate afla prin internet, prin Facebook, dar țața Floarea nu știe ce-s astea. Pentru ea există doar televizorul, de acolo vine adevărul.

OK, Antena 3 nu e la fel ca restul televiziunilor, e mai ticăloasă decât toate (căci există diferite grade de ticăloșie). Dar publicul Antenei 3 nu trebuie neglijat! Destui au făcut eroarea asta și ne-a costat scump (vezi alegerile parlamentare din 2016, care ne-au pricopsit cu ciuma roșie-maronie Dragnea – Tăriceanu.

Invitațiile Antenei 3 nu trebuie respinse aprioric. Nici măcar cele pentru emisiunea lui Gâdea, diversionistul-șef. Trebuie doar negociate la sânge, evitându-se astfel posibilele capcane. Inclusiv formatul se poate negocia. Dacă le convine, bine; dacă nu, să fie sănătoși.

Momente vesele și triste

Scorurile foarte bune obținute de PNL și USR-PLUS la alegerile din 26 mai au, printre multele explicații, și confruntările dure ale unor PNL-iști sau USR-iști cu propagandiștii Antenei 3, chiar în bârlogul acestora.

Amintiți-vă de secvențele halucinante în care o toantă din menajeria lui Voiculescu, Cătălina Porumbel, îl soma pe un senator USR, Radu Mihail: „Cum vă permiteți să spuneţi că telespectatorii Antenei 3 merită să fie trataţi ca niște oameni inteligenţi?! Cereți-vă scuze!”.

Nu credeți? Priviți aici!

Dar de pățania purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, ați uitat? Au fost scene grotești, cu Gâdea în rolul principal („De ce sunteți așa isteric, domnu’ Dancă?”, „Sunteți miop cumva?”, „Vreți să vă dau afară cu bodyguarzii? Afară! Afarăăă! Ieșiți afară, nu auziți?”). Slugoiul lui Voiculescu și-a pierdut mințile când Dancă i-a spus că ceea ce face el „este o manipulare tipică pentru Antena 3”.

Publicul n-a uitat mârlănia și agresivitatea lui Gâdea, iar revanșa s-a concretizat în voturi.

Secvența, aici!

Un șoc a produs și avocatul Cristian Băcanu (PNL), care le-a oferit Oanei Stancu-Zamfir, lui Adrian Ursu și PSD-istei Gabriela Zoană, în direct, steaguri ale PCR.

Reacția infantilă a lui Ursu, aici!

Și ajungem la marele șoc pe care l-au trăit Gâdea, Badea și Ciuvică, atunci când deputatul Pavel Popescu (PNL) le-a spus, tot în direct, că Dan Voiculescu a fost turnător al Securității.

Reacția grotescă a vuvuzelelor varaniste, aici!

Toate aceste secvențe au devenit virale, contribuind mult la furia electorală a românilor. Oamenii au înțeles că agresorul este PSD-ALDE-Antena 3 și că oameni raționali, cu bun-simț, sunt atacați violent de niște brute arondate Ciumei Roșii.

Codul invitatului la Antena 3

Așadar, e important ca PNL, USR, PLUS și PMP să-și trimită reprezentanți la dezbateri de la toate televiziunile care au ceva audiență. Cu câteva condiții:

 1. Să fie invitați.
 2. Să stabilească formatul discuției, dacă e posibil (această condiție trebuie pusă mai ales de „greii” partidelor de opoziție, gen Ludovic Orban, Dan Barna, Rareș Bogdan, Dacian Cioloș);
 3. Invitații să fie de pe „listele scurte” întocmite de partide, liste ce vor cuprinde oamenii cei mai buni în asemenea dezbateri (puternici, documentați, combativi, convingători, carismatici). E știută tactica propagandiștilor de la Antena 3 de a-și recruta invitați de la periferia PNL sau a USR, oameni slabi, maleabili, fricoși, amorali, tranzacționiști, pe care-i domină și manipulează moderatorii cum vor.
 4. Să-și transmită propriile gânduri, idei, principii și valori, nu să susțină agenda lui Gâdea sau să asiste pasivi la propagarea ei.
 5. Să-i înfrunte pe Gâdea și pe ceilalți ori de câte ori e cazul, în limite civilizate, dar cu fermitate. Să le demonteze minciunile, să le spulbere manipulările. Din astfel de confruntări rezultă secvențe de mare impact, care impun un personaj politic, îi sporesc notorietatea și îi întăresc credibilitatea.

Cu un asemenea set de reguli și principii, reprezentanții partidelor pot obține mari câștiguri electorale dacă participă și la emisiunile de pe „teritoriul inamic”.

În această cheie trebuie cântărită și prezența lui Dan Barna la Antena 3. Da, scopul scuză mijloacele! În cazul de față, scopul este câștigarea alegerilor de către forțele democratice, responsabile, pro-europene, iar mijloacele sunt normale și acceptabile.

„Balaurul” Dan Barna

Televiziuni precum Antena 3 și RTV au o nevoie acută de invitați de la PNL, USR sau PMP. Altfel, mergând doar pe monopolul PSD-ALDE, vor deveni nesemnificative, pierzând audiență așa cum PSD și ALDE au pierdut voturi.

Partidele de opoziție trebuie să profite de această șansă. Dacă mesajul lor va ajunge insistent și la electoratul captiv Antenei 3, acest electorat va deveni mai puțin captiv, iar o parte din el chiar va reuși să rupă lanțurile propriei ignoranțe, să se emancipeze. Va fi un câștig să-i scoatem pe cât mai mulți oameni din dependența de PSD sau de Antena 3!

Apropo: sunt sigur că mulți telespectatori ai Antenei 3 au fost surprinși, marți seară, să vadă că Dan Barna nu e un căpcăun sorosist, un balaur haștagist, o făptură infernală, un drac cu coarne-n frunte, cu dinții cariați și cu ochii roșii. În loc de toate astea, după ce își vor fi depășit furia de a vedea la Antena 3 un „dușman al poporului”, telespectatorii lui Gâdea au descoperit, puțin câte puțin, un om normal, școlit, bun vorbitor, care nu a tăbărât să le taie pensiile și salariile (cum știau ei), ci le-a vorbit frumos, fără pic de aroganță. Un băiat tânăr, educat, cum le-ar plăcea să fie și copiii lor.

Asemenea șocuri pot deruta electoratul PSD până la a-l scoate din sclavie, până la a-l elibera din ignoranță. Dar pentru asta e nevoie de ca Dan Barna și alții ca el să le vorbească românilor pe cât mai multe canale. Inclusiv la Antena 3!

CITIȚI ȘI: * Cele patru asasine de la Înalta Curte * Cifrele iadului: PSD și ALDE au scos din pușcării 2.119 criminali, 795 de violatori, 105 proxeneți, 5 pedofili, 5 teroriști, 73 de șantajiști, 476 de corupți, 1.329 de traficanți, 3.570 de hoți și 2.365 de tâlhari